Фото: Б.Марковић

„Предрасуде у хомогеној средини и како их превазићи“, тема је радионице која је окупила младе учеснике у оквиру STaR пројекта, подржаног од стране USAID-а БиХ, која је одржана 7. и 8. марта у просторијама Скупштине општине Соколац.

Током дводневних активности учесници иницијативе имали су прилику да кроз интерактиван рад испитају себе и своје предрасуде о другим вјерама и нацијама, које су проузроковане одрастањем у хомогеној средини.

Према ријечима Милене Матић, едукатора Центра за изградњу мира Сански мост, учесници су првог дана радионице одгледали филм „РеГенерација“, који прати десет босанско-херцеговачких младића и дјевојака који се називају „амбасадорима помирења“. Други дан био је резервисан за вјежбе и занимљиве радионице на тему идентитета и предрасуда.

Фото: Б.Марковић

– Заједно са колегом Марком Мухаремовићем одржали смо радионице које представљају један вид основне обуке. То су радионице о идентитетима и предрасудама које имају циљ да учесници боље упознају себе, како би касније лакше разумјели друге. Свако је имао прилику да изнесе своје мишљење и став о сутуацијама гдје су доживјели неку врсту предрасуде о себи или некоме из своје околине, казала је Матићева.

Она је нагласила, да се активности везане за овај пројекат настављају и да имају у плану нове презентације широм Босне и Херцеговине.

Млади инжењер, Емир Галијашевић, у Соколац је дошао из Тешња, а као основни циљ посјете навео је значај дружења са младим људима.

Прије доласка имао сам мали страх како ћу бити прихваћен, јер долазим из мале средине, као што је и Соколац. Међутим, већ на почетку схватио сам да су млади људи отворени и спремни за сарадњу и здрав дијалог. Активиста сам већ неколико година и могу рећи да ћу са овог дружења понијети само позитивна искуства. Овакве теме значајне су за младе људе, јер успијевају да граде пријатељство и толеранцију, казао је Галијашевић.

Фото: Б.Марковић

Радионици су присуствовали млади из Фоче, Сарајева, Тешња, Источног Сарајева и Сокоца, а у наредном периоду биће одржане у Стоцу, Јајцу и Мостару.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.