На основу процјене епидемиолога, а с циљем спровођења превентивних мјера у вези са вирусом корона у Републици Српској, здравствени инспектори су до сада донијели 117 рјешења о стављању особа у кућну изолацију, под здравствени надзор у трајању од 14 дана.

– Ријеч је о особама за која је утврђено да су биле у блиском контакту са обољелима од вируса корона, односно ученицима и наставницима који су у школи били у блиском контакту са учеником из Бањалуке зараженим вирусом, члановима породица обољелих, путницима уколико је ријеч о људима који су недавно допутовали. Рјешења су донесена и за ученике и наставнике средње школе из Челинца коју похађа ученица за коју је потврђено да је заражена – рекла је начелница Одјељења за односе са јавношћу у Инспекторату Српске Душанка Макивић.

Како је подсјетила, важно је да се грађани који су у кућној изолацији и под здравственим надзором, с циљем заштите властитог здравља и здравља друштва у цјелини, придржавају мјера који су им одредили здравствени радници.

– Изузетно је важно да родитељи у овој несвакидашњој ситуацији за дјецу која се налазе у кућној изолацији, буду дисциплиновани, да им објасне због чега је неопходно да се испоштују препоруке доктора, те да ће се истеком периода изолације од 14 дана вратити својим редовним активностима. Према досадашњим информацијама, особе које се налазе у кућној изолацији поштују наложену мјеру и уредно се јављају на позиве инспектора – рекла је Макивић, и додала, да је Законом о инспекцијама у Републици Српској, за непридржавање мјера наложених рјешењем инспектора, прописана казна за физичко лице од 200 КМ до 600 КМ.