Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је након одржаног састанка званичника у вези са епидемиолошком ситуацијом у Српској да се у Српској затварају школе на период од 21 дан.

– Донијели смо пет закључака из превентивних разлога како би заштитили наше грађане и Српску – рекао је Вишковић и додао да то важи за високошколске установе и приватне факултете – рекао је премијер Српске.

Вишковић је додао да је препорука је да се у овом моменту не затварају вртићи, али да се појача контрола.

– Забрањују се сва јавна окупљања до 30.марта. Такође, обратићемо се Савјету министара и граничној служби да се пооштри контрола уласка из земаља захваћених вирусом корона, а посебно из Италије, Кине и Јужне Кореје – каже Вишковић.

Наводи да се обавезују здравстене установе у Српској да сачине план рада у ванредним околностима.

– Вечерас у 19 часова одржаћемо састанак са директорима свих болница из Српске – додао је Вишковић.

Вишковић је истакао да ситуација у Српској није драматична и да је све што преузимају институције усмјерено на превентиву.

Премијер Српске је додао да ће спортска такмичења бити одржавана пред празним трибинама, а забрањени су концерти, позоришне представе и друга већа окупљања.

– Видимо из искуства других да је веома тешко рјешавати посљедице јер су оне драматично тешке. Имамо једну од европских земаља која је комплетна у карантину – рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, неки од учесника данашњег састанка задужени су да остваре контакте са СЗО.

– Од СЗО већ имамо одређену врсту помоћи, али донијели смо закључак да их и даље контактирамо. Кинески амбасадор је понудио одређену помоћ, а обратићемо се и руском амбасадору како бисмо и од њих затражили помоћ – рекао је Вишковић.

Он је додао да су закључци донесени како би заштитили грађане и Републику Српску од епидемије вируса корона.

Вишковић је истакао да ситуација у Српској није драматична и да су све мјере које институције предузимају усмјерене на превентиву.

– Позивамо грађане да прате инструкције Министарства здравља, Института за јавно здравство и здравствених установа. Нема више потврђених случајева, изузев четири која имамо у овом моменту. Ово није драматична ситуација која би требала да изазове панику, а ове мјере доносимо из превентивних разлога. На основу искустава земаља у окружењу, а посебно Италије, могли смо да видимо да се вирус корона због неодговорног понашања грађана може проширити. Ми овим покушавамо да сузбијемо ширење вируса у Српској – појаснио је Вишковић.

Он је поручио грађанима да нема потребе за страх и да не купују залихе животних намирница.

Састанку су, између осталих, присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар здравља Ален Шеранић.