Фото: Соколац-срце Романије

Служењем помена и полагањем вијенаца данас је у Источном Новом Сарајеву, у дворишту Основне школе ,,Свети Сава“ обиљежен Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Српско Сарајево у претходном одбрамбено-отаџбинском рату изгубило је 123 дјеце. Страдали су недужни млади нараштаји који би данас били одрасли, зрели људи, очеви, мајке. Породице погинуле дјеце нијеме су од бола годинама, а њихову бол додатно продубљује чињеница да нико од злочинаца још увијек није процесуиран.

Другу годину за редом помен убијеној дјеци Српског Сарајева одржава се у дворишту Основне школе ,,Свети Сава’’ у Источном Новом Сарајеву гдје је прошле године постављено и спомен-обиљежје. Директор ове установе, Данијела Мрда, истиче да је споменик постављен у дворишту школе, симболично, не само што су страдала дјеца били ученици ове школе, већ и да подсјећа нове генерације на важност чувања успомене на недужно убијене.

,,Најмлађи страдали ученик ове школе била је Зорица Дивчић, уписана тек у први разред, а најстарија Дијана Ћосовић, која је погинула у задњим нападима на територији Српског Сарајева 1995. године, а њено свједочанство се и дан данас налази у архиву наше школе“, рекла је Мрда.

Фото: Соколац-срце Романије

Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, Милорад Којић, истакао је да је 585 дјеце из цијеле Српске убијено у претходном рату. Убијено, а не страдало, јер, како каже Којић, дјеца никоме не могу бити легитимни војни циљ. Многи од њих су убијени на бруталне начине, а починиоци тих злочина су и данас на слободи.

,,Конкретно за убиство дјевојчица Учур и Лаловић, према изјавама свједока који стоје у Тужилаштву, њихов убица се хвалио како је њиховим убиством испунио своју норму коју је имао. Исти тај монструм није одговарао као ни његови наредбодавци“, истакао је Којић.

Двадесет пет година Република Српска и све породице погинулих бораца и цивила чекају правду. Двадесет пет година процесуирају се само припадници српског народа. Чекајући правду, једино што можемо радити је његовати културу сјећања и памћења и тако отргнути од заборава оне који су живот дали за нашу земљу и оне који су недужни мучки страдалу у претходном радту. .

,,Наравно да град Источно Сарајево који је у протеклом рату рату поднио велике жртве, и који за неколико дана обиљежава годишњицу егзодуса сарајевских Срба , жели да дође до истине и ми испред Градске управе пружамо сваку врсту подршке свима онима који су претрпјели губитке у прошлом рату“, истакао је Мирослав Лучић, предсједник Скупштине града Источног Сарајева.

,,Просто је немогуће да 123 дјеце страда у периоду од три године на територији Српског Сарајева, а да никад нико не одговара. Оно што морам истаћи је да је ово подручје посљедњих 100 година трајно обиљежено страдњима српске дјеце“, рекао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Фото: Соколац-срце Романије

,,Требамо се окупљати у што већем броју када су оваква дешавања у питању и хвала свима који су дошли да одамо помен страдалој дјеци Српског Сарајева“, поручио је Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

Данашњем помену страдалој дјеци Српског Сарајева, осим породица погинуле дјеце, присуствовали су директор Центра Републике Српске за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, изасланик српског члана Предсједништва Бошко Томић, предсједник Скупштине Источног Сарајева Мирослав Лучић, начелници општина у саставу града, представници општинских борачких организација и други. Републички центар за истраживање рата и ратних злочина ускоро ће издати и публикацију у којој ће бити писано о сваком убијеном дјетету Републике Српске.