Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су данас одлуку о додјели Олимпијском центру „Јахорина“ 5,5 дунума грађевинског земљишта на локалитету Павловац за изградњу полазне станице гондоле, која би требало да повеже Источно Сарајево са Јахорином.

Одлука је усвојена након што је скупштинска већина, предвођена СНСД-ом, уложила амандман којим се, између осталог, прецизира да ће наведено земљиште бити враћено у власништво општине уколико Олимпијски центар изабере неку другу локацију за изградњу полазне станице гондоле.

У данашњем наставку сједнице, која је прекинута 2. марта, Скупштина је већином гласова одбила други приједлог начелника општине Маринка Божовића да путем лицитација буде продато 12 дунума земљишта које се налази око локације гдје би требало да буде изграђена станица гондоле.

Божовић је након сједнице новинарима рекао да је одлука о додјели земље Олимпијском центру „Јахорина“ могла бити усвојена и прије једанаест дана, али да се, како је навео, догодио апсурд јер су одборници већине напустили сједницу.

„Мој интегрални приједлог био је да се одређено земљиште да у промет, односно да се у складу са усвојеним биџетом општине остваре приходи којим би се финансирали одређени капитални расходи. Ми имамо ситуацију да се све одлуке који се односе на приходе општине скидају са дневног реда, или се гласа против њих“, указао је Божовић.

Он је истакао да се на тај начин покушавају смањити приходи општине и стопирати планирани пројекти.

На иницијативу Савеза општина и градова Републике Српске, Скупштина је усвојила одлуку о одређивању радног времена предузетницима и правним лицима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју ове општине, које ће убудуће недјељом бити од 8.00 до 13.00 часова.

„Ова одлука ће сигурно утицати на пад промета на територији општине, али смо у овом случају ишли у корист наших грађана“, рекао је Божовић.

Он је нагласио да скупштинска одлука о радном времену не обавезује послодавца када треба да почне са радом јер, како је навео, постоје занимања која захтијевају да са радом почну веома рано.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Небојша Шелија рекао је да скупштинска већина није одобрила продају преосталог земљишта око парцеле која је поклоњена Олимпијском центру, јер сматрају да ће, уколико буде донесена одлука да се на том мјесту гради полазна станица гондоле, вриједност тог земљишта бити вишеструко увећана и да ће општина имати већу корист.

,,Поништили смо Одлуку о продаји остатка тог земљишта из разлога што сматрамо да ће, када Олимпијски центар донесе одлуку о стварној изградњи, и да је то та локација за изградњу почетне станице, вриједност те имовине бити значајно већа, и да ће општина Источна Илиџа имати веће бенефите за пружање услуга свим становницима наше општине“, рекао је Шешлија.

Предсједник Скупштине општине Зоран Трапара сматра да је одлука о додјели земље Олимпијском центру добра за све становнике Источне Илиџе и Источног Сарајева.

Трапара је рекао да је менаџмент Олимпијског центра „Јахорина“ сагласан са овом одлуком, истакавши да они још нису одлучили са које локације ће гондола кретати, те да је добро што је усвојен амандман на ову одлуку.

Одборници су једногласно усвојили одлуку о разрјешењу начелника општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ненада Берјана, који одлази у пензију.

На данашњој сједници усвојена је информација о стању безбједности на подручју општине за 2019. годину.