Притисак на медицинско особље у Италији је толики да се љекари и остали запосленици у болницама осјећају као да је ратно стање.

Медицинско особље у Италији осјећа се као да је ратно стање док се бори помоћи обољелима од коронавируса. Љекари и медицинске сестре у овој земљи раде даноноћно, покушавајући спријечити ширење вируса који је однио више од 1.000 живота само у овој држави, пише Гардијан.

Међу преминулим Италијанима је и доктор који је имао 59 година и блиски пријатељ Роберте Ре, медицинске сестре у болници у Пјаћенци, у Емилиа-Ромања регији, која је друга по броју заражених.

Ово искуство бих успоредила са свјетским ратом. Ово и је рат у којем се не можемо борити традиционалним оружјем – још не знамо ко је непријатељ, па је зато теже борити се. Једино оружје које имамо у покушају избјегавања погоршања је остати код куће и поштовати правила, учинити оно што су учинили у Кини, јер се показало учинковитим – каже Ре.

Италија, коју је коронавирус Сарс-ЦоВ-2 погодио највише послије Кине, пооштрила је мјере у вези с карантином у четвртак, када је број умрлих нагло нарастао. Укупан број заражених, укључујући и мртве, од почетка епидемије прешао је у овој земљи 15.000.

– Ја сам позитивна особа, сретна, волим причати и шалити се са свима, а посљедњих неколико дана сам плакала и била депресивна – додаје Ре.

Други чланови медицинског особља у центру епидемије жалили су се на друштвеним мрежама објављујући фотографије исцрпљених радника својих болница. Андреа Верцелли, који ради на хитном одјелу болнице у Пјаћенци, рекао је у снимци коју је објавио на Фејсбуку да имају “40 случајева упале плућа дневно у соби за хитне случајеве”.

Даниеле Маћини, доктор у једној болници у Бергаму у Ломбардији, регији која је такође озбиљно погођена корона вирусом, написао је прије него што је цијела Италија затворена у карантин објаву на Фејсбуку која је привукла велику пажњу.

– Ситуација је буквално драматична. Рат је експлодирао и борба је непрекидна, даноноћна – пише између осталог у његовој објави.

У међувремену, “Цодацонс”, водеће Удружење потрошача у Италији, тражило је од јавног тужитеља Бергама да истражи је ли изјава анестезиолога с интензивне његе у болници “Папа Гиованни XXИИИ” тачна. Наиме, један медицински радник је за новине Кориере дела Сера изјавио да је притисак у болници толико велики да се о спашавању живота “одлучује на основи година и здравственог стања… као у ратним ситуацијама”.

Године ни у којем случају не требају бити дискриминишући фактор када се ради о јавном здрављу и то свакако не може бити критериј на основи којег се одлучује хоће ли се нетко лијечити или не. Недостатак болничких кревета не смије довести до избора сличних онима које је описао овај доктор – каже предсједник “Цодацонса”.

Многи љекари и друго медицинско особље заразили су се на послу. Један од њих је и Роберто Стела, љекар који је преминуо у 67. години, а који се заразио покушавајући помоћи обољелима, да би и сам завршио на интензивној њези.

Премијер Италије, Ђузепе Конте, поновио је своју молбу грађанима да остану у својим домовима када је прогласио затварање продавница, барова и ресторана широм земље.

Људи морају схватити да је ситуација веома озбиљна. Најважније је затворити све и едуковати тинејџере да схвате озбиљност ситуације – изјавио је он.