Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској данас у 11.45 часова лабораторијском анализом узорака у Универзитетском клиничком центру Републике Српске нови вирус корона потврђен је код још пет особа у Републици Српској, саопштило је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Ријеч је о женским особама млађе животне доби, из блиског контакта са раније потврђеним случајем, који је имао блиски контакт са особом код које је потврђен нови вирус корона у Хрватској.

Они се осјећају добро, двије особе су у изолацији у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а три особе су у кућној изолацији.

Љекари Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука ће пратити њихово здравствено стање, наводи Минисатарство.

Дакле, данас је потврђено седам нових случајева заражених новим вирусом корона.

Тренутно је новим вирусом корона заражено 15 особа у Републици Српској.

Четири особе код којих је потврђен нови вирус корона се налазе у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, док је 11 особа у кућној изолацији. Сви пацијенти се осјећају добро и ниједан није витално угрожен.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 571 особа, које су допутовале из подручја захваћених вирусом а надзор је завршен код 147 особе.

Сви путници који долазе из подручја гдје су регистровани случајеви појаве новог вируса корона морају да се унутар 14 дана од доласка у Републику Српску телефонски јаве надлежном дому здравља. Путници који немају свог породичног доктора у Републици Српској потребно да се телефоном јаве Институту за јавно здравство Републике Српске.

За све информације у вези саовим питањима отворена је бесплатна телефонска линија 0800 50 555.

Особе које се налазе у болничкој или кућној изолацији психолошку подршку могу да потраже путем плавог телефона Друштва психолога Републике Српске 0800 50 305, понављају из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Још једном подсјећамо грађане, стоји даље у саопштењу, који се налазе у кућној изолацији, да поштују мјере које им препоручи надлежни љекар. Чланови који живе у истом домаћинству сa особом у кућној изолацији, требају остати у другој соби или одржавати удаљеност од најмање један метар од особе у изолацији. Потребно је добро провјетравати заједничке просторије (кухиња, купатило) и избјегавати дијељење предмета из непосредног окружења особе (четкице за зубе, јело, посуђе, чаше, пешкире, крпе или постељину).

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске ће редовно обавјештавати јавност о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Све остале препоруке особама које се налазе у изолацији доступне су на wеб страници Института за јавно здравство Републике Српске www.phi.rs.ba /korona virus COVID-19/грађани. О епидеиолошкој ситуацији у Републици Српској можете се информисати на Фајесбук страници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.