На основу члана 70. Статута Општине Источна Илиџа, члана 59. и 29. Закона о локалној самоуправи (Службени гласник РС број 97/16 и 36/19), члана 42. Закона о буџетском систему РС (Службени гласник РС 12/112, 52/14, 13/15 и 15/16) и Наредбе министра здравља и социјалне заштите РС од 13.03.2020., а на приједлог Тима за праћење епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона (COVID – 2019), начелник општине Источна Илиџа доноси:

НАРЕДБУ О ОБАВЕЗНОМ ПРОВОЂЕЊУ МЈЕРА ЗА РЕАГОВАЊЕ НА ПОЈАВУ БОЛЕСТИ ИЗАЗВАНЕ НОВИМ ВИРУСОМ КОРОНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ИСТОЧНА ИЛИЏА

1. Налаже се спровођење дезинфекције свих јавних објеката, јавних површина и средстава јавног превоза.

2. Обавезна дезинфекција се мора извршити у року од 48 часова након ступања на снагу ове наредбе.

3. Налаже се достављање извјештаја у року од 72 часа након спроведене дезинфекције свих јавних објеката, јавних површина и средстава јавног превоза Тиму за праћење епидемиолошке ситуације на подручју општине Источна Илиџа.

4. Налаже се континуирано обављање препоручених мјера Института за јавно здравство у погледу дезинфекције властитих објеката, површина и средстава превоза.

5. Упутити захтјев комерцијалним банкама за одобравање мораторија на отплату кредита Општини Источна Илиџа на период од 3 мјесеца.

6. Забрањује се рад сљедећим објектима, сваким радним даном и у дане викенда:
– дискотекама,
– угоститељским објектима врсте ноћни клубови,
– свадбеним салонима,
– фитнес центрима (фитнес, боди билдинг клубовима и сличним облицима организовања),
– дјечијим играоницама.

7. Ограничава се рад до 18,00 часова сваким даном, изузев недјељом када је радно вријеме до 13,00 часова, сљедећим објектима:
– трговачким центрима,
– осталим трговинским објектима (свима, укључујући и тржнице на мало – пијаце),
– угоститељским објектима свих врста, а укључујући и угоститељске објекте смјештене на аутобуским и бензинским пумпним станицама,
– гости који су смјештени у угоститељским објектима који врше услугу смјештаја могу да користе услуге ресторана у периоду од 07,00 до 20,00 часова.

8. Ограничава се рад до 22,00 часа сваким даном сљедећим објектима:
– трговинским објектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје њихових производа).

9. Инспекцијски надзор над провођењем мјера из чланова 1, 2, 4 ове наредбе обављају здравствени инспектори (Инспектор за храну са овлашћењима за санитарну заштиту – Град Источно Сарајево).

10. Задужује се ЈКП Комил Источна Илиџа, да појачају активности на чишћењу градских улица и контејнера.

11. Ова наредба ступа на снагу одмах, а накнадно ће се објавити у Службеним новинама Града Источно Сарајево.

Начелник општине
Маринко Божовић