Свежа и млада коприва већ може да се нађе у природи. У лековите сврхе користи се и лист и корен. Биљка се нежно очисти од земље и потом се суши на сеновитом месту, на промаји, да што више сачува природну боју.

С обзиром на то да обилује снажним антиоксидансима, витаминима и минералима, коприва је делотворна за очување здравља зуба и костију, еластичности крвних судова, чува добро памћење, штити простату, јача крвну слику, олакшава тегобе изазване артритисом. Ова лековита биљка препоручује се особама склоним алергијским реакцијама, а пожељна је и у исхрани дијабетичара.

Лист коприве најбољи је за чај. Три до четири кашике осушеног листа прелије се са пола литра кључале воде, поклопи и после 15 минута процеди. Дневно се пије три до четири шоље. Ради бољег укуса коприва може да се помеша са шипурком.

Против реуматизма, коприва је делотворна у комбинацији са липом и зовом. Направи се мешавина од једнаких делова ових биљака. Двадесет грама мешавине прелије се са пола литра воде, поклопи и кува до кључања. Процеди и после сат времена пије уместо воде.

Иначе, састојци коприве показују дејства слична нестероидним антиинфламаторним лековима (“ибупрофен”, “диклофенак”…). Зато се препарати на бази коприве препоручују као допунска терапија, посебно оним особама које тешко подносе наведене лекове. Уз њих се може смањити доза лека или сасвим избећи њихова употреба.