Услијед проглашења ванредне ситуације и увођења ванредних мјера заштите од пандемије вируса корона, из Епархије захумско-херцеговачке и приморске саопштили су обавезујућа упутства која се односе на обављање сахрана.

Приликом изјављивања саучешћа не цјелива се ковчег и не рукује се са родбином. Приликом уласка у капелу или дом поклонити се покојнику, а родбини усмено изјавити саучешће без икаквог физичког контакта. (На примјерен начин, свештеник треба да упути молбу и свима присутнима на сахрани/парастосу да избјегавају физички контакт.)

На вратима капеле или дома одредити особу која ће водити рачуна о спровођену прописаних мјера, а посебно томе да број особа у капели/дому буде смањен према општим упутствима цивилиних власти о јавним скуповима.

“Свештеници треба да, у договору са родбином покојника, обезбиједе услове за прање руку свих присутних, посебно у случају међусобног физичког контакта међу њима. По савјету и препорукама надлежних републичких институција, не би требало организовати послужења и ручкове након завршетка обреда. Ово се односи и на сахране и на парастосе. На сахрани, ожалошћенима сугерисати да ручак и послужење организују приликом четрдесетодневног или полугодишњег помена, а у складу са развојем ситуације”, навели су из Епархије.

Узимајућу у обзир савјете љекара да људи који се налазе на јавним скуповима буду на међусобном одстојању од најмање једног метра, на сахранама и саучешћима правити што мању гужву, а све прописане богослужбене обреде и заједничке молитве обављати напољу (испред капеле/дома или на гробљу).

“Надлежни свештеници приликом заказивања сахране, дужни су о свему овоме да упознају породицу. Такође, веома је важно да свештеници буду у контакту са општинским институцијама, са истим се о свему договарају и ова наша упутства прилагоде локалном нивоу, пошто општински кризни штабови, због ситуације која се мијења из часа у час, често ажурирају своје постојеће одлуке и доносе нове”, навели су из Епархије.