Инспекција града Источно Сарајево појачала је активности и контролу спровођења обавезних, превентивних, мјера узрокованих ситуацијом у вези са вирусом корона, а под здравственим надзором је 120 лица којима су издата детаљна упутства за самоизолацију.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове у Градској управи Источно Сарајево Бојан Перишић навео је да су инспектори даноноћно на терену, да су уведена и дежурства након радног времена, те да су здравствени инспектори у приправности 24 часа, наводи се на сајту Градске управе.

– Пратимо спровођење наредби, у првом реду дезинфекције свих јавних објеката, површина и средстава јавног превоза. Одржавамо и сталне контакте са Инспекторатом Републике Српске, здравственим установама и Институтом за јавно здравство Републике Српске – Регионални центар Источно Сарајево – рекао је Перишић.

Он је навео да градски тржишни инспектори контролишу поштовања наредби о радном времену свих пословних субјеката, као и висину цијена основних животних намирница у трговинским објектима.

– До сада нисмо забиљежили прекршаје те врсте, у смислу да трговци самоиницијативно подигну цијену намирница или лијекова. У свим објектима које су до сада контролисали наши инспектори, цијене производа и робе су на прописаном нивоу од 5. марта – истакао је Перишић.

Он је додао да у наведеним случајевима инспектори имају обавезу да примјене нулту стопу толеранције за неодговорне, те да све прекршиоце очекују драстичне законом прописане казне.