На Универзитету у Источном Сарајеву се спроводи инструкција о организовању минималног процеса рада коју је наложило Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво с циљем сузбијања ширења вируса корона у Републици Српској, изјавио је Срни ректор ове високошколске установе Милан Кулић.

– Да би се спријечило ширење инфекције, у службама Ректората, као и на свих 17 организационих јединица Универзитета у Источном Сарајеву, број запослених који свакодневно обављају послове сведен је на минимум, водећи рачуна да процес функционисања не буде угрожен – рекао је Кулић.

Он је навео да је настава обустављена на свим факултетима и академијама Универзитета у Источном Сарајеву, те додао да ће сједнице наставно-научних вијећа, Сената, Управног одбора, те Проширеног колегијума бити одржаване електронски.

– Тренутно, у оквиру међународне размјене, девет наших студената се налази у Шпанији, пет у Пољској, двоје у Русији и један у Кини. Сви су добро и са њима смо у свакодневној комуникацији – истакао је Кулић.

Он је апеловао да се студенти и запослени на Универзитету у Источном Сарајеву придржавају инструкција Владе Републике Српске, дајући тако пуни допринос очувању здравља свих у Републици Српској и показујући одговорност према Републици и Универзитету.

Кулић је истакао да је, када је ријеч о инструкцији о омогућавању праћења наставе на даљину, дата препорука свим организационим јединицама Универзитета да, у складу са специфичностима наставних предмета и техничким могућностима, електронским средствима комуникације студентима омогуће приступ наставном материјалу, презентацијама, аудио-видео материјалу у електронској форми.

– Наставници и сарадници имају обавезу сталне комуникације и консултација са студентима електронски и да им пруже сваку врсту помоћи – додао је Кулић.

Он је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву настао у изузетно тешким ратним временима, те се развијао у послијератном периоду, што их је учврстило у намјери да се сви заједно, запослени и студенти, боре за очување ове високошколске установе.

– Сигуран сам да ће Универзитет у Источном Сарајеву и послије ове изузетно тешке ситуације изаћи још јачи. О евентуалним посљедицама којих ће сигурно бити, моћи ћемо говорити када се све ово заврши и када буде сачињена адекватна анализа – рекао је Кулић.