Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да ће до краја године бити редовно исплаћиване све обавезе из републичког буџета.

Видовићева сматра да ће Влада морати обезбиједити одређена средства за помоћ привреди, као и да ће бити потребно увести грејс периоде за пословне субјекте.

Према њеним ријечима, посљедице вируса корона на привреду сигурно ће бити негативне и немогуће је да комплетна ситуација буде ублажена и да се сваком да 100 одсто онога што је изгубљено.

Али, најважнији су животи и мислим да се у овом моменту то јако добро ради у Српској и велика захвалност иде свим медицинским радницима, Министарству здравља и министру /Алену Шеранићу/ како то добро раде, јер нам је то у овом моменту најважније – рекла је Видовићева за Алтернативну телевизију.

Она је подсјетила да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске увела мораторијум за плаћање обавеза у наредна три мјесеца, а након та три мјесеца ће бити сагледано стање и онда ће се видјети којим темпом привредни субјекти који треба да наставе да раде и увећају своју производњу, могу враћати своје обавезе.

Видовићева је навела да у том контексту постоји начин продужења рока отплате, начини репрограмирања обавеза.

– Има много начина у банкама да се такве обавезе доведу на ниво да их привредни субјекти могу издржати – рекла је Видовићева.

Она је указала и на данашњу одлуку Владе Републике Српске према којој су обавезе, које се до 31. марта морају пријавити Пореској управи Српске, продужене за мјесец дана да се не би у Пореској управи стварале гужве.

Видовићева је нагласила да ће сви даљи потези у смислу пореске политике бити предузимани у зависности од тога каква ће бити ситуација.

Ми ћемо видјети какво ће бити стање, ко ће бити највише погођен. У овом моменту знамо да су највише погођени превозници, туризам, привредни субјекти који врше извоз, као и они који увозе сировину. Сви они ће доћи у одређене проблеме и онда ћемо заједно са њима видјети шта то можемо разријешити, шта можемо одгодити – навела је Видовићева
.