У болници Папа Иван XXИИИ у италијанском граду Бергаму у Ломбардији сваки нови удах мала је побједа у борби против вируса корона. Одељења су претрпана креветима. Ходници такође.

Пацијенти на њима држе се за груди и тешком муком дишу уз помоћ респиратора. Љекари и медицинске сестре ужурбано обилазе пацијенте, настојећи им помоћи колико год могу.

Ситуација није хаотична, али кад је сваки тренутак пресудан, тако може дјеловати.

Овако изгледа свакодневица у епидемијом вируса корона најтеже погођеној болници у најтеже погођеном граду у најтеже погођеној италијанској регији.

Споменуте страшне призоре на фронту рата против болести ЦОВИД-19 забележили су новинари Скај Њуза када су посјетили Бергамо. У том рату особље болнице Папа Иван XXИИИ. тренутно губи.

„Морамо користити сваки комадић простора“ открива Ванна Тонинелли, из одјељења за медије болнице, док објашњава да традиционална подјела простора на чекаонице, ходнике и одељења овдје више не вриједи.

Број заражених вирусом који захтјевају болничко лијечење на сјеверу Италије толико је велик да се болнице с њим тешко носе, а ситуација са сјевера могла би се врло лако пресликати на остатак државе.

Особље болнице ради пуном паром како се здравствено стање пацијената не би још више погоршали. Како се нови пацијенти примају, тако их окруже особље. Спајају их на мониторе који ће пратити њихове виталне знакове, дају им инфузију и прикључују на респираторе. Они су најважнији. Без њих им не би било спаса.

Чекаоница хитног пријема изгледа као јединица интензивне његе. Тамо се лијече пацијенти који су недавно стигли у болницу. Здравствена слика поприлично им је лоша, али у интензивну не могу јер у њој нема мјеста. Да су било гдје друго на свијету, били би на интензивној. Да би их у болницу Папа Иван XXИИИ примили у интензивну морају бити на ивици смрти. Није довољно што су „само“ јако болесни. С обзиром на то каква ситуација тренутно влада на сјеверу Италије, бити јако болестан сматра се повољном позицијом.

А нови пацијенти стално пристижу. Ситуација само што није измакла контроли.