Фото: Соколац-срце Романије

Здравствени систем на подручју Града Источно Сарајево испуњава све задатке које прописују Министарство здравља и социјалне заштите РС и Републички штаб за ванредне ситуације, као и локалне заједнице, закључак је данашње сједнице, коју је у граду Источно Сарајево организовао градоначелник Ненад Вуковић, а којем су присуствовали начелници општина и руководиоци домова здравља.

Према његовим ријечима најважнија информација је да још увијек нема позитивних на вирус корона на подручју Града.

-Иако град ИС није заражено подручје, чињеница је да је угрожено. Евидентан је велики број лица која су под здравственим надзором, према јутрошњим подацима њих 457 – открио је градоначелник Вуковић.

На састанку је било ријечи о поштовању полицијског часа, као најновије превентивне мјере превенције са циљем сузбијања ширења вируса. Оцјењено је да се становници дјелимично придржавају поменуте наредбе.

Фото: Соколац-срце Романије

-Све похвале за велики број грађана који су озбиљно схватили предузете мјере, али било је неодговорних појединаца те је изречено неколико прекршајних налога са новчаним казнама, и то на подручју општина: Соколац, Пале, Источно Сарајево и Источна Илиџа. Стога апелујем на становништво да озбиљно схвате ситуацију у којој се налазимо – поручио је Вуковић и открио да се у оквиру ове тачке дневног реда разговарало о начину изадавања потврде о кретању у вечерњим часовима за лица која раде трећу смјену.

-Позивамо се на оно што смо чули од Републичког штаба и предсједника Владе РС, а то је да потврде издаје послодавац и нема прецизног обрасца по којем се то ради – истиче градоначелник Ненад Вуковић.

На данашњем састанку било је ријечи и о допису који је упутио директор Републичке цивилне заштите Милан Новитовић, а који се односи на могућност обезбјеђивања простора и лежајева за евентуалну ескалацију, гдје се сугерише да би свака локална заједница требала обезбиједити до 100 лежајева. На подручју Града ниједна општина није у прилици да то испуни, каже градоначелник и појашњава да нема потребе за новим локацијама, јер на подручју Града има доста објеката који тренутно нису у функцији, а могли би служити за ове потребе.

Данас је једногласно одлучено о потпуној обустави градског превоза на подручју шест општина, с тим што ће градска управа обезбиједити превоз за здравствене раднике Болнице „Србија“ у ИС који долазе из сусједних општина.

Инспекција града ИС у току прошле седмице вршила је надзор над апотекама и продавницама робе широке потрошње те су контролисана лица која су под здравственим надзором у сарадњи са комуналном полицијом у општинама.

-У наредним данима усмјерићемо се на одлуку, коју је донио Републички штаб, а која се односи на ограничену куповину у количинма по једном становнику, са посебним акцентом на куповину брашна, уља, шећера и соли. Апелујемо на грађане, продавце и власнике трговинских објеката да поведу рачуна и да поштују одлуке, јер нема потребе за паником и нагомилавањем залиха хране – истакао је Вуковић.

Фото: Соколац-срце Романије

Један од потенцијалних проблема, који би могао угрозити задате мјере које се спроводе у току епидемиолошке ситуације, је близина града Сарајево.

-Веома је специфична ситуација, јер велики број људи са простора града Источно Сарајево свакодневно одлази у град Сарајево гдје су запослени, а врло добро знамо да је већа опасност од вируса корона у већим срединама. Зато апелујемо на све оне који спадају у поменуте суграђане да појачају мјере заштите – додао је градоначелник.

Данас је испред Болнице „Србија“ постављен контролни пункт, гдје ће се свакодневно вршити тријажа свих пацијената, као и посјетилаца, који желе да уђу у ову здравствену установу.

Обавеза ће бити и да се попуни анкетни листић, који садржи питања одакле ко долази, који су разлози и да ли су били у блиском контакту са зараженим особама. До сада је дванаест особа тестирано на могући вирус корона и на наше задовољство нема заражених – изјавио је директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија.

Он је подсјетио да је Болница у потпуности спремна у случају да се појаве први пацијенти заражени COVID – 19.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.