Фото: Pixabay

Већина данашњих родитеља одрасла је уз успаванке, али ту вечерњу рутину више не практикује са својом дјецом, пише The Telegraph.

Можда вас родитељи нису тако успављивали, и вјероватно вам то не изгледа као проблем, али постоји неколико разлога због којих би требало да размислите и ви ипак свом дјетету вечерас да отпјевате неку успаванку.

У часопису Psychology of Music објављена је анкета у којој је само трећина родитеља изјавила да пјева успаванке дјеци млађој од пет година, наводи The Telegraph.

Истраживање је такође показало да отприлике 70 посто родитеља који дјецу успављују на тај начин је старије од 45 година што показује да је та вечерња рутина непопуларна међу млађим родитељима иако није јасно због чега је то тако.

Успаванке имају своју сврху. Откривено је да помажу дјеци јер могу да ублаже бол и смире им откуцаје срца, каже Медицал Даилy.

“Родитељи су хиљадама годинама дјецу успављивали успаванкама. Инстинктивно су знали да им се дјеца тако опуштају”, каже стручњак за музику Ник Пикет.

Музика помаже да се забавите, али и осјећате боље, а исто важи и за успаванке.

“Музика је важна за дјететов ментални и емоционални развој. Родитељи кроз музику такође учвршћују везу са дјететом”, упозорила је Лаура Џејн-Фоли у име организације Луллабy Труст.

Ако не знате ниједну успаванку, мноштво њих можете пронаћи на интернету, а дјетету можете отпјевати и неку лаганију омиљену пјесму.