Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић и Штаб за ванредне ситуације општине донијели су Одлуку о финансирању тестирања свих становника општине на вирус корона, за вријеме ванредне ситуације, и самим тим општина Источна Илиџа постала је прва општина у БиХ која је покренула овакву иницијативу.

На територији Сарајевско-романијске регије, због вируса корона, под надзором је нешто више од 550 особа, и само њих 12 је тестирано на вирус корона, а 114 особа има пребивалиште на територији општине Источна Илиџа.

Начелник Божовић истакао је да је ово најкапиталнији пројекат општине ове године и додао да је општина спремна да одустане од свих планираних капиталних пројеката за ову годину, зарад здравља становника ове општине.

– Средства ћемо обезбиједити из различитих буџетских ставки које се налазе у буџету општине Источна Илиџа, а односе се и на плате запослених, уплате средстава политичким партијама, уплате средстава невладиним организацијама, паушале скупштинских одборницима и на крају капиталне пројекте који се налазе у буџету – истакао је Божовић.

Начелник Божовић је затражио од Штаба за ванредне ситуације Републике Српске, Министарства здравља и социјалне заштите и од Фонда здравственог осигурања да, за потребе становника општине Источна Илиџа, обезбиједе довољан број тестова, а да ће општина исплатити сваки тест, у вриједности од 30 КМ по комаду.

Он је додао да у овој општини жели да се примијени кинески приступ, а то је изолација и тестирање свих становника, здравствених радника који имају стално пребивалиште на територији општине Источна Илиџа, лица која су добила рјешење о здравственом надзору од Града Источно Сарајево или на граничним прелазима БиХ и лица која су под здравственим надзором, или карантином.

– Након тога смо спремни да се, као локална заједница затворимо у своје границе, онолико дана колико траје ванредна ситуација, и да сачувамо здравље наших становника, што значи да ћемо предузети све потребне мјере, како би наши становници били заштићени. Хоћемо да се сви ови људи тестирају, да се обезбиједи довољан број тестова, јер ми имамо информацију да нема довољано тестова, и да се зато људи не тестирају. Плаћање није проблем, ми ћемо за све своје становнике платити трошкове тестирања – закључио је Божовић.