– Најдаље до понедјељка, 30. марта, биће објављена одлука, којом се од 1. априла, обуставља плаћање обавеза за боравак дјеце у вртићу и која ће бити на снази у вријеме трајања новонастале ванредне ситуације – поручио је командант Општинског штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица, приликом гостовања у централно – информативној емисији „Новости“ Инфо Радија.

У уторак, 24. марта, обустављен је рад у Установи за предшколско васпитање и образовање Соколац, што је изазвало дилеме међу родитељима, чија дјеца бораве у вртићу, а тичу се плаћања њиховог боравка.

-Малишани који су до сада боравили у вртићу, имаће на то право и по завршетку ове ситуације. Вртић је посљедња васпитно – образовнa установа у нашем граду, која је престала са радом. Морамо смањити све могуће ризика и поштовати предузете мјере. Учинићемо све да спријечимо могућност појаве вируса на подручју општине Соколац, а у прилог нам иде чињеница да на подручју града Источно Сарајево и локалним заједницама у окружењу нема позитивних на COVID – 19. Наравно, у непосредној близини су Сарајево и Горажде тако да не можемо са сигурношћу рећи да не постоји опасност, али наставићемо да чинимо све што је у нашој могућности како бисмо се заштитили. Мали је број лица која се нису одговорно придржавалa наредби што се неће толерисати – поручио је начелник Бјелица.

ПОЧЕЛА ПРИЈАВА ЗА ДОДЈЕЛУ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПАКЕТА ЗА ВИШЕЧЛАНЕ ПОРОДИЦЕ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обезбиједило је пољопривредне пакете у вриједности од 252 КМ, који ће се посредством локалних заједница додјељивати вишечланим породицама, самохраним родитељима, особама које су изгубиле посао у вријеме ванредне ситуације, а које имају своје земљишне посједе.

– Пакети обухватају сјемена мркве, першуна, цвекле, ротквице, црвеног лука, као и 25 килограма кромпира. Ту су и сјемена карфиола, салате, шпината, те расади поврћа пластеничке производње – паприке, прадајза и купуса. Пакетом су обухваћена вјештачка ђубрива МПК 25 килограма и кан исте количине, водоточиво ђубриво 3 литра, као и леђна прскалица од 5 литара. Породице из поменутих категорија детаљније информације могу добити телефонским путем у Одјељењу за локални развој, а додатне информације биће објављене на званичном сајту општине Соколац. Локална заједница, путем ресорног министарства, добила је 80 оваквих пакета, а уколико буде потребе, општина ће додатно обезбиједити одређену количину истих. Пакети би требало да буду подијељени до 15. априла, тако да позивам све суграђане, који испуњавају критеријуме, да се јаве до понедјељка – казао је Бјелица и подсјетио да у понедјељак, 30. марта, почиње подјела регресираног дизел – горива.

НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ НЕМА ЗАРАЖЕНИХ

У медијима су се појавиле информације да је генерални секретар Предсједништва позитиван на вирус корона. Узимајући у обзир да је ријеч о особи која је поријеклом из Сокоца, али чије мјесто пребивалишта није у нашој општини, питали смо команданта Општинског штаба за ванредне ситуације има ли простора за панику?

– Прво морам да оцјеним да је непрофесионално од стране појединих медија што су објавили идентитет заражених лица, јер је то забрањено. Подаци јесу истинити и поред секретара, заражени су његова супруга, кћерка и још једно лице које је у блиском контакту са његовом породицом. То су одговорни грађани и пријавили су се на вријеме у здравствену установу. За наше суграђане ова информација не представља опасност, јер нико од заражених већ дужи период није боравио у Сокоцу – изјавио је Бјелица.

Подсјећамо, на подручју општине Соколац нема заражених вирусом корона, а ниједно лице које се налази у самоизолацији нема симптоме респираторне инфекције.