Општина Соколац планирала је да ове године први пут прихвати и угости групу дјеце с Косова и Метохије у оквиру програма „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“. О овој теми разговарали су начелник општине Соколац Милован Бјелица и Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије, приликом гостовања у нашој општини, у децембру 2019. године. Гостовање господина Арлова искористили смо за разговор о активностима у прошлој и овој години, као и о раду самог Одбора.

КАКО ЈЕ НАСТАЛА ИДЕЈА О ОСНИВАЊУ ОДБОРА ЗА ПОМОЋ СРБИМА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ И КОЈИ СУ БИЛИ ПРВИ КОРАЦИ КОЈЕ СТЕ ПРЕДУЗЕЛИ?

– Наш хуманитарни поход почео је 3. маја 2008. године, када смо организовали хуманитарну утакмицу између ветерана Фудбалског клуба „Врбас“ из Бање Луке и ветерана Клуба „Трепча“ из Косовске Митровице. Тим гестом хтјели смо да дамо подршку нашем народу на Косову, јер је то било два и по мјесеца након једностраног проглашења Косова и Метохије, које се десило 17. фебруара исте године. Од тог дана кренула је лепеза многих сусрета, али и организација великог броја хуманитарних акција.

ОД КАДА ОДБОР ДЈЕЛУЈЕ И КОЈЕ СУ ТО ЗНАЧАЈНИЈЕ АКЦИЈЕ КОЈЕ СУ ДО САД ПРОВЕДЕНЕ?

– Када је основан, Одбор је дјеловао у саставу Удружења ветерана ФК „Врбас“, а већ годинама функционише као самостално Удружење грађана. До сада смо урадили много за народ Косова и Метохије, прије свега кроз акције прикупљања хуманитарне помоћи за лијечење, за опремање и изградњу здравствених установа, вјерских објеката. Помагали смо бројна удружења, а кључни пројекти који трају годинама и који су најзначајнији су програм „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, који ће се ове године реализовати по девети пут. Овим пројектом од 2008. године па до данас обухваћено је 27 градова Републике Српске. Од сада је у нашој Републици боравило око 4 500 дјеце у пратњи око 400 просвјетних радника са Косова. Уназад двије године у госте нам долазе и дјеца из Удружења родитеља „Подржи ме“ из Косовске Митровице. То су дјеца са потешкоћама у развоју, а долазе у пратњи својих родитеља. До сада су боравили у Приједору, а надамо се да ће и друге средине имати прилику да их угосте.

ДУЖЕ ОД ДЕСЕТ ГОДИНА ПРОВОДИ СЕ АКЦИЈА „ЗА ДЈЕЧИЈИ ОСМИЈЕХ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ“. ГОСПОДИН АРЛОВ НАС ЈЕ ДЕТАЉНИЈЕ УПОЗНАО СА РЕЗУЛТАТИМА.

– На зачетку овог пројекта, акције су се одвијале тако што су се прикупљали пакетићи за дјецу на Косову. Некада смо успијевали да у једној пошиљци доставимо и 3 500 пакетића за дјецу. Нажалост, у задње двије године то нам је онемогућено, прије свега због сложених царинских процедура. Званична Приштина то не тумачи као помоћ, већ као да обављамо комерцијалне послове, што је непојмљиво. Таква врста помоћи одлазила је, а и данас одлази на југ Косова и Метохије, у енклаве, гдје је остао незнатан број Срба.

У 2013. И 2014. ГОДИНИ ИЗГРАДИЛИ СТЕ ЗГРАДУ ЗА НЕЗБРИНУТЕ СРБЕ НА КОСОВУ КОЈИ СУ ОСТАЛИ БЕЗ СВОЈЕ ИМОВИНЕ. ТО ЈЕ БИО ВЕЛИКИ ПОДУХВАТ ОДБОРА. ДА ЛИ ЈЕ У ПЛАНУ НЕКА СЛИЧНА ИНИЦИЈАТИВА?

– На приједлог Одбора, уз помоћ Владе Републике Српске, изградили смо зграду у Косовској Митровици. Много нам је помогао тадашњи министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић. Зграду смо завршили крајем 2013. године, а осам социјалних станова добиле су српске породице које су изгубиле своју имовину. Око 160 метара квадратних припало је Центру за социјални рад, а мањи простор, око 40 квадрата, користи Удружење родитеља „Подржи ме“, које броји више од 140 дјеце и младих са потешкоћама у развоју.

КАД СТЕ ВЕЋ ПОМЕНУЛИ УДРУЖЕЊЕ „ПОДРЖИ МЕ“, РЕЦИТЕ НАМ НЕШТО ВИШЕ О ЊЕГОВОМ РАДУ.

– Од самог његовог настанка, настојали смо да овом удружењу пружимо сваки вид помоћи. Могу рећи да тако и опстаје. Помажемо га различитим акцијама и донацијама, а наш највећи пројекат до сада управо је намијењен корисницима центра „Подржи ме“. Ми смо прије нешто више од годину дана започели изградњу овог центра који ће носити назив „9. јануар“. Окупља чланове из Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока, Лепосавића и неколико општина са југа Косова и Метохије. Удружење је бројно, а изградња оваквог центра ће бити наш највећи поклон. Већ смо у одмаклој фази градње, направљен је кров. Још нисмо сакупили сва средства, али вјерујем да ћемо у томе успјети у наредном периоду. То ће бити први објекат на Косову који је изградила Република Српска, за поменуту категорију дјеце.

ПОШТО ЧЕСТО БОРАВИТЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И ИМАТЕ УВИЈЕК СВЈЕЖЕ ИНФОРМАЦИЈЕ, МОЖЕТЕ ЛИ НАМ ПРЕНИЈЕТИ УТИСКЕ КАКАВ ЖИВОТ ВОДЕ ПРЕОСТАЛИ СРБИ НА КОСОВУ?

– Много је проблема за које сви знамо. Два су кључна и највећа, а то су велика неизвјесност и недостатак слободе. То је и водиља нашег пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ који је још јаче спојио српски народ. Много тога нам је заједничко, славимо исте славе, имамо исте симболе, исту вјеру, исти крст носимо – зближио је појединце, породице, школе, локалне заједнице. Родила су се бројна братимљења. Општина Соколац је једна од оних општина која има братску општину на Косову. То је општина Пећ са сједиштем у Гораждевцу. Више стотина породица његују кумства и пријатељства. Ја сам кум породици Ракић, чијем смо члану у три наврата помогли одлазак на лијечење у иностранство. Мала Елена је имала операцију матичним ћелијама у Кијеву. До сада је наш Одбор организовао 16 хуманитарних акција за лијечење дјеце. Изградњом претходно поменутог центра оставили бисмо трајни објекат и споменик повезаности и саосјећајности народа Републике Српске и Косова.

Дневни центар ,,ПОДРЖИ МЕ – 9.ЈАНУАР“
ПОСТОЈИ ЛИ НЕКО КОМЕ ДУГУЈЕТЕ ПОСЕБНУ ЗАХВАЛНОСТ ЗА СВЕ ШТО ЈЕ ОДБОР УРАДИО ДО САДА?

– Морам да се захвалим цијелој Републици Српској на великој помоћи, јер без хуманих људи не бисмо успјели ништа да урадимо. Не смијем изоставити ни институције – предсједника, Владу РС, министарства. Сви они пружају одређени допринос, било стручним радом или финансијама. Сваки пут кад долазе у госте, дјеца са Косова имају пријем у згради Владе. Помажу нам многе локалне заједнице, а посебно основне и средње школе у РС. Сваке године сакупе новчана средства која буду намијењена њиховим вршњацима. Међу њима је и општина Соколац али и Основна школа „Соколац“ која има велики значај у сакупљању помоћи, јер се већ неколико година представља у најбољем свјетлу и предњачи у нашим акцијама. Желим да им се јавно захвалим што већ годинама показују неизмјеран труд. Захвалан сам у име становника Косова и Метохије дјеци, родитељима, руководству Школе и свим појединцима који су нас несебично подржали, иако знамо да живот нигдје није лак. Драго ми је што су препознали нашу заједничку преданост, а са сигурношћу могу рећи да се Република Српска са поносом помиње на Косову и Метохији. Знам да нас доживљавају као своју браћу, а народ са ове стране Дрине преживио је много патње, и ми их јако добро разумијемо.

КОЈИ СУ ВАШИ ПЛАНОВИ ЗА ОВУ ГОДИНУ? ДЈЕЦА СА КОСОВА ЋЕ ПОНОВО БИТИ НАШИ ГОСТИ. КОЈЕ СУ ОПШТИНЕ И ГРАДОВИ У КОЈИМА ЋЕ БОРАВИТИ ОВОГ ЉЕТА?

– Након што смо обрадовали најмлађе током новогодишњих и божићних празника, приоритет нам је наставак изградње дневног центра и његово опремање. Жеља нам је да тај посао буде готов до августа мјесеца 2020. године. Површина простора је око 700 квадрата, а завршетак радова ће захтијевати знатна новчана средства. Надам се да ћемо дјеци и младима са потешкоћама у развоју успјети да предамо тај дом који ће им бити друга кућа. У јуну је планирана реализација програма „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, када ће дјеца са Косова боравити седам дана у посјети код својих вршњака. Очекујемо да ће ове године бити највећи број гостију до сада. Надам се да ће у овој години и општина Соколац, по први пут, учествовати у нашем пројекту.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.