Ових дана је обавезно ношење заштитних маски и рукавица а све у циљу заштите првенствено сопственог здравља и здравља својих најближих. На самом почетку је владала велика паника јер маске нису биле доступне…како је вријеме одмицало људи су се сналазили на разне начине…кренуло се са набавком платнених висекратних маски и сада мање више особе које се крећу вани у дозвољеном времену посједују маске али се намеће ново и веома битно питање КАКО ИСПРАВНО КОРИСТИТИ ЗАШТИТНЕ МАСКЕ обзиром да свакодневно срећемо људе са маскама само преко уста или на пола уста или маске прекривају само браду или чак носе маске око врата…

Сви поменути начини ношења маске су погрешни и недопустиви…

– Маске се при стављању држе искључиво за гуму са стране или за траке које је везују са тим сто се везују прво горње а затим доње траке…

– Уколико су маске једнократне, купљене у апотеци и имају боју, боја се окреће према вани..

МАСКА МОРА ДА ПОКРИВА ДИО ЛИЦА ОД КОРЈЕНА НОСА ПА СВЕ ДО БРАДЕ, ДАКЛЕ И НОС И УСТА МОРАЈУ БИТИ ПРЕКРИВЕНИ МАСКОМ У ПОТПУНОСТИ.

Током ношења маске иста не смије да се дира рукама нити да се скида јер уколико би се на њој задржали вируси могло би се на тај начин доприњети лакшем продору вируса до доступних слузница које би биле мјесто уласка инфективног агенса у организам а самим тиме и узрок инфекције.

Прије стављања заштитних маски обавезно опрати руке, након скидања маски а скидају се само придржавањем за траке обавезно маску одложити у отпад ако је једнократна, а вишекратну потопити у дезинфекционо средство нпр. 70% алкохол или препарат на бази хлора који је вироцидан и поново опрати руке.

Осим маски потребно је нагласити да је изузетно ефикасна мјера дрзање ФИЗИЧКЕ ДИСТАНЦЕ тј. распон између двије особе 1.5 до 2 метра.

Рукавице су такође за једнократну употребу и приликом њиховог скидања битно је да кожа руку не долази у додир са вањском страном рукавица. Прво се скида једна рукавица која остаје у руци са рукавицом а затим се једним прстом слободне руке лагано ухвати друга рукавица са унутрашње стране и окрене се наизврат…тако смотане рукавице се одложе у отпад а руке се оперу.

Уколико су доступни дезинфекциони гелови који садрже глицерин и бар 60 % постотни алкохол препоручује се њихова примјена након прања руку а јако је битно у овом периоду обратити пазњу на хигијену ноктију.