Прву групу особа које у Српској морају у карантин, како би се спријечило ширење заразе корона вируса, чине путници који улазе у БиХ из иностранства, преко граничних прелаза у РС.

Њима, након контроле обављене од стране граничне службе, надлежни републички инспектор који врши надзор на граничном прелазу издаје рјешење којим се особа ставља под здравствени надзор у карантин, у зависности од здравственог стања путника, саопштили су из Инспектората РС.

– То подразумијева упућивање путника у одговарајући карантин у мјесту уласка у РС, односно на локацију карантина који је најближи, у трајању које одреди доктор медицине ради спровођења епидемиолошке анкете, односно праћења појаве симптома заразне болести изазване корона вирусом. Даље, путник се упућује у карантин у локалној заједници у мјесту пребивалишта/боравишта у БиХ, након отпуста из карантина који је путнику одређен приликом уласка у РС, у трајању од 14 дана. Уколико се ради о путнику код којег је од стране надлежног доктора медицине потврђено присуство корона вируса, исти се упућује у републички објекат за изолацију обољелих од ЦОВИД-19 до потпуног изљечења – објашњавају у Инспекторату РС.

Додају да другу групу чине возачи у међународном транспорту, односно возачи који у оквиру својих радних задатака превозе робе и ствари, и у РС улазе теретним возилима.

– Републички инспектор у овим случајевима возачу издаје рјешење о стављању у изолацију и под здравствени надзор у трајању боравка у БиХ који возач наведе у пријави, а који подразумијева период од уласка у БиХ до одласка на сљедећи превоз, а најдуже у трајању од 14 дана од дана последњег уласка у БиХ, уколико возач не оде на следећи превоз у року који је навео у пријави. Скрећемо пажњу да особе које су по професији возачи, али у РС улазе приватним возилима као путници, односно у тренутку уласка не превозе робе и ствари теретним возилом у смислу извршавања радних задатака, имају статус путника и исти се упућују у карантин у трајању од 14 дана – објашњавају у Инспекторату РС.

Трећу групу чине грађани који су била у контакту са обољелим од заразне болести током периода максималне инкубације или грађани који су се због одређених тегоба обратили надлежним домовима здравља у РС.

– Након што хигијенско-епидемиолошка служба обави епидемиолошко испитивање, даје препоруку надлежном инспектору за доношење рјешења о стављању лица у карантин на период од 14 дана. Мјера карантина у овим случајевима се спроводи у кућној средини, уз обавезу свакодневног јављања телефоном доктору, у надлежном дому здравља ради праћења евентуалне појаве симптома заразне болести – поручују из Инспектората РС.