Општински штаб за ванредне ситуације обезбиједиће два карантина на подручју општине Соколац. Према ријечима команданта Општинског штаба за ванредне ситуације и начелника општине Соколац Милована Бјелице, један карантин служиће за смјештање лица која крше наредбе односно не придржавају се мјера самоизолације, а други за лица са блажим симптомима уколико буде позитивних на вирус корона.

Општина Соколац није у могућности да обезбиједи карантин у који би био смјештен већи број обољелих, а посебно оних са тежим симптомима. То не изискује само простор већ много веће трошкове – од исхране, медицинске опреме до ангажовања обезбјеђења који би 24 часа чували карантин. Учинили смо оно што је у нашој могућности, али сигурно ћемо дати допринос организовању карантина на подручју града Источно Сарајево. Одлуку о томе очекујемо ових дана – казао је Бјелица.

Како он додаје за сада је на подручју општине Соколац забиљежен минималан број неодговорних појединаца, а нада се да ће тако бити и у наредним данима.

Током новонстале ситуације, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске из дијела средстава IFAD – овог Пројекта унапређења конкурентности у руралним подручјима, обезбиједило је пољопривредне пакете у вриједности од 252 КМ, који се додјељују путем локалних заједница. На подручју општине Соколац биће додијељено 80 оваквих пакета, а пријава је завршена у понедјељак, 30. марта.

– Право пријављивања имали су: вишечлане породице, самохрани родитељи, лица која су због ванредне ситуације изгубила посао и материјално угрожено становништво. Укупно је пристигло 120 пријава и у Одјељењу за локални развој на основу категорисања одабрано је њих 80 и прослијеђено ресорном министарству. Општина ће настојати да и за остале пријављене, у нешто мањем обиму, обезбиједи сличне пакете – изјавио је начелник Бјелица.

Он је подсјетио да је Влада РС односно Републички штаб за ванредне ситуације ових дана донио закључак о регресирању домаћег сјемена селекционисаног и произведеног у Републици Српској, и то: домаћег хибрида кукуруза, домаћих сорти стрних жита, домћег сјемена соје, домаћег сјемена крмних трава и травно – легуминозних смјеша, кромпира и других врста у износу од 50 одсто малопродајне цијене.

Јуче је почела и подјела регресираног дизел горива, а ово право искористиће 267 пољопривредника на подручју општине Соколац, који су до сада ажурирали податке у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ). Они који нису, могу то учинити до 15. маја.