Широм Српске влада огромно интересовање пољопривредних произвођача за бесплатне сјеменске пакете, којих је обезбијеђено 9.000, али и за плави дизел, за који је одобрен подстицај од 0,60 КМ по литру.

Надлежни су нам потврдили да су линије дословно усијане, односно да имају огроман број позива заинтересованих земљорадника.

О каквом је интересовању ријеч, свједочи и податак да су из бањалучког Центра за развој пољопривреде и села позвали суграђане да за пријаве за бесплатне сјеменске пакете, уз бројеве телефона, користе и електронску пошту.

„Апелујемо на грађане да имају стрпљења, јер су због великог броја позива наше телефонске линије преоптерећене. До сада смо примили око 200 пријава и има још простора за 250 пријава“, саопштили су јуче из овог центра.

Напоменули су да пријаве примају до сутра.

Један пакет за садњу садржи вјештачко ђубриво, сјемена и расад основних повртарских култура. Бројеви телефона Центра путем којих се заинтересовани могу пријавити су: 051/433-623, 051/433-622, 051-433-621 и 051/433-636, а маил адреса је инфо@црусбл.орг“, саопштили су из овог центра.

Да је интересовање за регресирано гориво те бесплатне сјеменске пакете и те како велико, потврдили су за „Независне“ и у Подручној јединици Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди. У току је, кажу, састављање спискова за сјеменске пакете, што раде локалне заједнице.

„Рецимо, према информацијама које нам стижу из Новог Горажда, гдје ће пакете добити 100 корисника, интересовање је такво да би се могло подијелити још толико пакета. Телефони у општинама стално звоне, линије су се усијале“, рекли су нам у Подручној јединици Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди и додали да подједнако велико интересовање влада и за плави дизел.

Вриједне руке семберских пољопривредника такође су спремне да засију велике површине. Почела је подјела плавог дизела, за који не мањка интереса, баш као ни за бесплатне сјеменске пакете.

Издавање захтјева за регресирано гориво на подручју Бијељине јуче је почело.

И овдје је, као и у осталим дијеловима Српске, за плави дизел, али и за бесплатно сјеме велико интересовање.

„Што се тиче сјеменских пакета, могу вам рећи и да их је било више, били би подијељени“, рекао је за „Независне“ Драган Зарић, руководилац Подручне јединице Бијељина Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Аграрни фонд у Бијељини увео је и телефонску линију 055/206-984 за повезивање произвођача и купаца пољопривредних производа из Семберије.

Градоначелник Бијељине Мићо Мицић рекао је да ће ова линија бити отворена радним данима од седам до 15 часова, док су на снази мјере због вируса корона.

Пољопривредници су, подсјетимо, раније најавили да ће овог прољећа засијати веће површине него ранијих година.