Соколачко предузеће „Јан–Комерц“ обезбиједило је 10 пакета са прехрамбеним артиклима и 10 са средствима за хигијену, које ће данас и сутра социјално угроженим породицама уручити чланови волонтерског тима општине Соколац.

Директор и власник предузећа „Јан-комерц“ са Сокоца Јанко Врбарац рекао је Срни да је обезбиједио 10 поклон пакета основних животних намирница и 10 пакета са средствима за хигијену за породице слабијег материјалног стања на подручју општине Соколац и вјерује да ће слично учинити и друга предузећа и установе.

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да је ово једна од првих активности на организовању помоћи породицама које су се због ширења вируса корона нашле у веома тешкој материјалној ситуацији.

Бјелица је подсјетио да је од јуче отворен намјенски рачун за прикупљање помоћи за набавку медицинске опреме Дому здравља ,,др Љубомир Ћеранић“ и помоћи социјално угроженим лицима на Сокоцу.

Он је нагласио да се за овај вид организовања материјалне помоћи Штаб за ванредне ситуације општине Соколац одлучио након што је добио више позива од лица са подручја ове општине који живе ван границе БиХ и приватних предузетника који желе на више начина да помогну становништву општине Соколац у новонасталој ситуацији.

„Локална управа је до сада обезбјеђивала помоћ за материјално угрожене породице, а након што су се јавили приватни предузетници и људи из иностранства поријеклом са овог подручја, одлучили смо анимирати сва правна и физичка лица која могу помоћи другима и, ево, имамо прве резултате“, нагласио је Бјелица.

Бјелица је рекао да га радује да се акцији помоћи за набавку медицинске опреме и помоћи социјално угроженим лицима на подручју општине Соколац, након јучерашњег активирања намјенског рачуна, одазвао велики број јавних и приватних предузећа, установа, организација и појединаца који желе да пруже помоћи старијим и болесним лицима, социјално угроженима и вишечланим породицама.

Он је нагласио да се одборник Скупштине општине Соколац Младен Форцан одрекао двије одборничке надокнаде, једне за Републику Српску, а друге за општину Соколац.

Бјелица је рекао и да већ неколико дана, недавно отворена пекара „Макс“ на Сокоцу, за социјално угрожене свакодневно поклања 100 векни хљеба.

Према његовим ријечима, соколачко Шумско газдинство „Романија“ изашло је у сусрет волонтерском тиму и уступило теренско возило за доставу пакета помоћи до социјално угрожених породица.