Потпуно нови начин слушања музике шири се интернетом. Многи обећавају да ће звук који чујете у снимцима који деле на друштвеним мрежама бити нешто што нисте доживели никада до сада и да ћете остати затечени. О чему је реч? О 8-Д звуку. И заиста је невероватан! Само су вам потребне слушалице.

Звук који су многи први пут чули ових дана назван је осам-де (8-Д) технологија. Многи корисници друштвених мрежа то називају „новом музиком“ и имају невероватан осећај када то чују. Наводе да ћете, када чујете 8-Д звук, музику први пут слушати мозгом а не ушима.

Међутим, та врста звука уопште није нова и постоји већ одређено време. Само су је многи тек сада отркрили.

Техника користи интензивне аудио-ефекте који вам дају осећај да звук кружи око ваше главе. На тај начин музика добија просторну димензију.

То се постиже помоћу различитих метода обраде које, када се комбинују, као резултат имају звук познат као 8-Д.

Ефекти „варају“ мозак тако да верујете да звук долази из тродимензиналног простора. Стиче се утисак не само да звук долази са различитих страна, већ да некако долази и ван ушију.

Најчешћи утисак у већини 8-Д снимака јесте осећај кретања звука од једног уха до другог. Међутим, постоји мноштво других ефеката који пружају осећај да звук долази из 3-Д простора.

Због тога звук заправо није осмодимензинални и није јасно одакле потиче то име. Пре би се могао назвати тродимензионалним.

Осим музике, добар пример 8-Д звука је и снимак на Јутјубу познат као Виртуелна берберница током којег имате осећај правог шишања. Не брините, након одслушаног снимка коса ће вам и даље бити ту.

Спремни сте да чујете 8-Д звук? Штос је у томе да су вам потребне слушалице у оба уха.