Од 31.марта општина Соколац активирала је намјенске рачуне за прикупљање помоћи која ће бити искориштена за набавку медицинске опреме и помоћ социјално угроженим лицима на територији општине Соколац. На намјенске рачуне почеле су пристизати и прве уплате, тј. добровољне донације привредника и грађана који су били у могућности да личним прилозима подрже ову акцију.

До сада су на намјенски рачун општине Соколац, уплаћена средства од соколачких предузећа „Нови комерц“ – 3.000 конвертибилних марака и д.о.о. „Оногош“- 2.000 КМ, као и лични добровољни прилози грађана – Младен Форцан 300 КМ, Миле Шарац 100 КМ и Марко Д. Јанковић 30 КМ.

Помоћ нашем становништву током ситуације коју је проузроковала корона вирус пружили су и пекара „Мах“, која свакодневно одваја одређену количину хљеба за најугруженије категорије становништва и предузећа „Јан -комерц“ и д.о.о „Јуниор“ која су донирала по десет прехрамбених и хигијенских пакета.

Такође, треба поменути да је општина Соколац добила помоћ и у заштитној опреми и дезинфикационих средстава. Електродистрибуција а.д. Пале донирала је 400 заштитних маски, предузеће „Мраз“ са Пала 200 и Љуба Савчић 50 маски. Ветеринарска станица Соколац донирала је одређену количину дезинфикационих средстава, као и апотека „Свети Никола“.

Средстава која су прикупљена на намјенске рачуне планирана су за набавку заштитне опреме медицинсим радницима. Опрема која је неопходна за заштиту медицинског особља, која ће бити купљена од поменутих средстава односи се на 55 заштитних одјела, 150 визира, 3.000 хируршких рукавица, дезинфикациона средства БЕЛОСАН-ИЗОСАН 100 комада и 100 гелова за дезинфекцију руку.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице, због новонастале ситуације коју је изазвао вирус COVID-19 ова локална заједница отворила је намјенске рачуне и позвала привреднике, јавна предузећа и људе добре воље који су у могућности да помогну превазилажењу проблема са којима се сусреће наше становништво.

– Из буџета општине Соколац такође ће бити пребачен дио средстава на намјенске рачуне, а све у циљу заштите и помоћи нашим грађанима. Морали смо позвати привреднике и јавна предузећа да помогну на било који начин, јер у овој ситуацији свака помоћ је добродошла. Потребно је обезбиједити адекватну опрему здравственим радницима. На територији општине Соколац нема заражених корона вирусом, на вријеме смо предузели све превентивне мјере, а једна од мјера превентиве је и набавка додатне заштитне опреме која ће бити набављена од новца донатора који је уплаћен на намјенски рачун. Не смијемо да дозволимо да будемо неспремни у овој веома тешкој ситуацији, рекао је Бјелица.

Бјелица је изразио захвалност суграђанима, привредницима и јавним предузећима који су до сада пружили помоћ.

– Сокочани су у врло брзо од активирања намјенских рачуна и покретања акције помоћи показали своју солидарност. Желим да се захвалим својим суграђанима на високом степену разумјевања и поштовања свих мјера изречених у наредбама Штаба за ванредне ситуације, као и медицинским радницима који су у сталној приправности да помогну. Велики посао обављају и пипадници МУП-а и Комуналне полиције, као и волонтери који су свакодневно на услузи старијој популацији становништва и осталим грађанима који су беспомоћни у ситуацији која нас је задесила, додао је Бјелица.

Сви који то желе, новац могу уплатити на рачуна за посебне намјене, отворен код NLB Банке 562-001-00000015-13 , сврха уплате – помоћ за набавку медицинске опреме и социјално угроженим лицима.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.