Директор Клинике за ендокринологију, дијабетес и метаболичке болести за РТС о односу дијабетеса и “олује” коју произведе корона вирус у организму.

Србија је у петој недељи епидемије корона вируса, која је до сада однела 39 живота, а заражено је готово 1.500 људи. Међу преминулима и оболелима има и радно активног становништва али и старијих особа, већина има хроничне придружене болести.

Небојша Лалић, Декан Медицинског факултета у Београду и директор Клинике за ендокринологију, дијабетес и метаболичке болести каже за РТС да дијабетес, ако је претходно био лоше регулисан, напада различите органе, и чини их мање отпроним на олују коју произведе корона вирус у организму.

Лалић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ако неко има дијабетес и добро је регулисан и нема компликација, он нема већи ризик за добијање инфекције.

“Треба учинити напор да дијабетес биде добро регулисан, али је у овом тренутку то још потребније него у обичном животу. Дијабетес, ако је претходно био лоше регулисан напада различите органе, и чини их мање отпорним на ту олују коју произведе вирус, олују запаљенских супстанци у организму који разарају првенствено плућа, али и нарочито срце и друге органе, који су начети дијабетесом”, рекао је Лалић.

Према његовим речима, иако, каже нема тачне податке, више од половине оних који су умрли имали су нерегулисан дијабетес.

“Ја бих желео да упутим све наше оболеле на сајт ‘Батута’, затим на сајт организације пацијената, и у апотекама ће бити одштампаних упутстава и то су два документа. Један је о општим информацијама, а други је понашање у условима болести у дијабетесу. То упуство садржи и информацију и како се доза лека може прилагодити и тиме се може спремно дочекти евентуална инфекција”, навео је Лалић, а преносе “Вечерње новости”.

Истиче да земље које се могу подичити савршенијим системом здравствене заштите, као Италија, Шпанија и САД имају велики број умрлих.

“Са овом инфекцијом је проблем у томе што обољевају и умиру они који имају изузетно јак имунитет. Ту има доста ствари које се не знају јер је вирус нов. Проценат смртности није такав да се свака инфекција заврши смртношћу. Ми смо у борби да се препозна и интервенише рано”, казао је Лалић.

Лалић наводи да се ради на дуплом колосеку.

“За оне пацијенте који се не могу добро регулисати и који су у кризи се могу јавити за консултације, тако да ми и даље радимо са пацијентима који су у тешком стању. Скоро пола капацитета, наше медицинцске сестре су на Инфективној, три доктора су у КБЦ ‘Драгиша Мишовић’. Помажемо као интернисти у условима у којима нема довољно лекара”, истакао је Лалић.

Наводи да Медицински факултет ради, а био је и домаћин и кинеској делегацији у петак.

“Увек смо ту да будемо место утврђивања нових доктрина. Могу да будем поносан на наше студенте који су иницирали телефонску везу са пацијентима. Честитам им Дан студената. Они су се нама прикључили, а ми смо са друге стране успели да на нашем сајту комплетирамо наставу онлајн системом. И то ће се убрзано ширити и до краја следеће недеље ће бити готово за специјалистичку, енглеску и припремну наставу. Остаје нам практични део са пацијентом који надам се да ћемо успети у лето да завршимо”, закључио је Лалић.