Многи људи имају своје склоности када је у питању боја јаја. Неки сматрају да се браон јаја здравија или природнија, док други сматрају да су бела јаја чистија или просто укуснија.

Али да ли заиста разлике између браон и белих јаја веће од боје љуске?

Јаја могу да буду у било којој боји

Јаја пилета могу да буду различитих боја и у супермаркету может видети како браон јаја, тако и бела. Међутим, већина људи не зна шта заправо утиче на боју јајета.

Одговор је сасвим једнотаван – боја јаја зависи од расе пилета. На пример пилићи Wхите Легхорн носе бела јаја, док Плyмоутх Роцкс Рходе Исланд Редс носе јаја са браон љуском.

Неке расе пилића као што си Арукана, Амероукана, Донгсианг и Луши, чак имају плава или плавозелена јаја.

Различите боје јаја се добијају од пигмената које кокошке производе. Основни пигмент у браон љускама јајета се назива протопорфирин ИX. Он је направљена од хема, једињења које даје црвену боју.

Основни пигмент, откривен у плавим јајима, се назива биливердин који такође долази из хема. Ово је један те исти пигмент који понекад даје плаво зелену нијансу боје.

Али док је генетика основни фактор који одређује боју јајета, и други фактори могу да покажу утицај. На пример одраслије кокошке су склоне да снесу већа и светлија јаја.

Стање кокошке, исхрана и ниво стреса такође може у извесној мери да се тиче боје љуске јајета. Ови фактори могу да учине сенку светлијом или тамнијом, али не дефинитивно да промене саму боју. Основни фактор који одређује боју је још увек раса.

Да ли браон јаја здравија од белих?

Обе врсте су изузетно здраве намирнице. Стандардно јаје садржи много витамина, минерала и висококвалитетних протеина и све то садржи мање од 80 калорија.

Упркос томе, научници су упоређивали браон јаја са оним који имају белу љуску да би видели да ли постоји нека разлика. Неколико истраживања је установило да боја љуске нема значајан ефекат на квалитет и састав јајета. То значи да боја љуске није повезана са тим колико је здраво. Једина реална разлика је пигмент у саставу боје.

Која су укуснија – браон или бела јаја?

Неки људи се куну да су браон јаја укуснија, док други више воле укус белих јаја. Али као и код садржаја хранљивих састојака, не постоји разлика између укуса јајета са браон и белим љускама.

Међутим, то не значи да су дефинитивно сва јаја истог укуса. Упркос томе што боја љуске није од значаја, други фактори као што су изглед хране, свежина и како се јаја спремају, могу да оутичу на укус.

На пример, кокошке којима је давана храна богата мастима, производ ароматичнија јајај, неко ли кокошке које су храњене нижим садржајем масти. И кокошке чија храна садржи превише рибљег уља, неке врсте масти или чак витамине А или Д, могу да дају на крају рибљи или готово никакав укус јајета.

Исхрана домаће узгајаних кокошака није иста као код конвенцијално узгајане кокошке, која такође може да утиче на укус јајета.

Осим тога, колико се јаје дуже чува, толико је вероватније да ће развити арому. Чување јаја на стабилној ниској температури, као на пример у фрижидееру, може помоћи да се сачува њихов укус дуже време.

Зашто су браон јаја скупља?

Браон јаја више коштају, јер су у прошлости кококе које су их снеле биле веће и давале су мање јаја, него ли кокошке са белим јајима. Према томе, требало је да браон јаја буду продавана по вишој цени, како би надокнадили додатне трошкове.

Данас кока носиља која носи браон јаја, има готово исте трошкове производње како и кока која носи бела јаја. Независно од тога, браон јаја су и даље скупља. То је можда тако због чињенице да посебна јаја, као на приме органска су више браон, него што су бела.

Ако боја јајета није од значаја, шта онда јесте?

Пошто боја јајета није важан фактор, ево што да треба да узмете у обзир пре него што одете у куповину:

– Потпуно природна

Јаја означена као природно узгајана не разликују се од свих осталих;

– Органска

Јаја која имају сертификат као да су органска, су од пилића којима је давана само биолошка храна без ГМО. Такође, током целел године треба да имају приступ отвореном простору.

Ови пилиће не узимају антибиотике и хормоне (никада нису дозвојени за употребу код кока носиља). Етикета органског производа значи да антибиотици могу да се користе само када се неопходни са медицинске тачке гледишта;

– Без кавеза

Термин без кавеза, када се користи за јаја, може да буде погрешан. Док се конвенцијално узгајане кокошке налазе у затвореним, веома малим индивидуалним кавезима, кокошке без кавеза су настањене у отовреној згради или просторији;

– Слободни дијапазон

Етикета слободан означава јаја која иду од кокошки који имају неки стални приступ отвореном простору. Ово у најбољем случају обебеђује кокошкама бољи квалитет живота.

Хранљива вредност јајета такође се може повећати, с обзиром да кокошке које су изложене сунчевој светлости, производе јаја са много већом количином витамина Д.

– Обогаћена омега-3 масним киселинама

Јаја богата омега-3 масним киселинама долазе од кокошки које су храњене намирницама богатим здравим омега 3 мастима. Прем атоме, садржај омега 4 у јајету је веома више од нормалног.

Јаја обогаћена омега-3 обезбеђују алтернативни извор омега-3 масти, које су традиционално доста ограничени у исхрани људи. Избор јаја богатих омега 3 може понудити неке здравствене користи;

– Домаћи или локални

Јаја домаћих кока или купљена директно од малих, локалих фаремра, вероватно ће бити најсвежија и обично долазе од кока које живе у природнијој средини са пуно сунчеве светлости.