Велики број домаћица сигурно има оне моменте када се након кувања у кухињи појави тотални неред. Како да то спречите, да не бисте константно брисали кухињу? Надамо се да ћемо вам помоћи. У следећим редовима погледајте неке цаке за одржавање кухиње чистом.

1. Ако рафове и полице у фрижидеру прекријете прозрачном фолијом, неће бити потребно да одвајате много времена за њихово чишћење и прање. За време чишћења просто треба да баците стару фолију и да ставите нову.

2. У кухињи ће увек владати пријатна арома, небитно каква, само ако свугде поставите теглицу са содом бикарбоном и неколико капљица етеричног уља. Теглица треба да буде прекривена фолијом коју сте пробушили на пар места. Само је потребно повремено да протресете теглицу и да у њу додате неколико капљица етеричног уља.

3. Други важан моменат у кухињи је недостатак непријатних мириса у фрижиеру. Активни угаљ ће одрадити савршен посао – само неколико таблетица апсорбује непријатне мирисе.

4. Да бисте уклонили непријатан мирис рибе, белог лука или лука са ваших руку, помоћи ће вам сваки предмет направљен од нерђајућег челика. Прво оперите руке обичним сапуном, а након тога их истрљајте нерђајућим челиком, мирис нестаје.

5. Потребно је да оперете чаше, уфлекане чајем? Нема проблема! Прелијте их кефиром да одстоји тако преко ноћи. Ујутру неће бити наслага и чаше просто исперите водом и оперите обичним детарџентом.

6. Чај је одлична природна алтернатива за синтетичке одмашћиваче. Снажно вариво од чаја ће помоћи у чишћењу паркета, линолеума, чак и стакла од масних нечистоћа.

7. Користите посебне посуде за чување хране. Оне изгледају уредније, заузимају мање простора и помажу производима да сачувају своја корисна својства.

8. Када туцате месо, мали комади се свуда разлете? Будући котлет ставите у најлон кесу и по њој туцајте. Сво месо ће остати унутра у кеси.

9. У кухињи закачите малу магнетну даску по којој можете писати маркером. Било кад можете написати шта вам је потребно да купите или како да скувате које год јело.

10. Посебну пажњу обратите на следећа места и предмете: држаче на фрижидеру, сунђере за судове, канализационе канале, славине, кухињсе крпе. Бришите, перите и редовно их мењајте и ваша кухиња ће увек изгледати уредно и чсто!

Како да уклоните масне наслаге са дрвених кухињских полица?

Одржавање кухиње није толико компликована уметност. У принципу не изискује никакве посебне уређаје, нити много препарта за чишћење. Важно је да редовно чистите и да што је пре могуће елиминишете негативне последице ваших кулинарских експеримената.

Свакодневно чишћење радних површина се односи и на свакодневно чишћење кухињског прибора. Али масне мрље могу да прекрију горњи део зидова, полица и свега што се налази на полицама.

Постоји један ефикасан начин за уклањање масноћа са дрвеног намештаја у кухињи:

Треба вам само сода бикарбона и сунцокретово уље у односу 1. 5:1, треба да се разреди до густине киселе павлаке.

Смесу нанесите на мекану крпу и нанесите на запрљану дрвену површину и лагано обришите остатке масноће. Након тога обришите и остали део прашине. То је све!

Сода бикарбона се одмах распада, а дрво апсорбује уље. Оно се трансформише, почине изнутра да дише, постаје свеже и изгледа као ново.

Ова хранљива смеса за чишћење треба да се користи барем два пута месечно. Она не само да одржава чистоћу, већ је и чува од исушивања или прекомерне влаге. Њоме може да се третира свака дрвена површина (прибор, врата, рамови за слике).