Да ли сте знали да претјерано размишљање може да проузрокује стрес, а да су томе склоније жене, највјероватније због тога што су емотивније, показало је истраживање. Велики утицај на то има и васпитање, па су особе, чији су родитељи били критички настројени више окупиране размишљањима.

“Када превише размишљате, вртите се у круг, умјесто да се фокусирате на рјешавање проблема и питања која вас муче”, каже Лори Хилт, доктор психологије на Универзитету Лоренс у америчком граду Еплтону.

Ако сте окупирани неким проблемом, скрените мисли тако што ћете гледати филм, читати књигу, а у нормалним околностима када нису на снази мјере ограниченог кретања, изађите с пријатељима. Људи који размишљају о љепшим стварима су мање депресивни и брже рјешавају проблеме, сматрају стручњаци.

Фокусирајте се на садашњост тако што ћете се трудити да управљате својим мислима. У томе могу да вам помогну активности попут плеса, јер ћете се у тим тренуцима усредсредити на сваки покрет. Усмјерите мисли на доношење важних одлука, а за то је битан и квалитетан сан. Спавајте најмање седам сати како бисте имали енергију за дневне обавезе.

Уколико сматрате да не можете реално да сагледате одређену ситуацију, посавјетујте се с неким коме вјерујете. И одмах крените у акцију, јер би претјерано размишљање могло да вас успори или обесхрабри у реализацији циља.