Корона вирус превасходно напада наша плућа, али нуспојаве ове пандемије могу и на друге начине утицати на смањење нашег благостања. Из тог разлога је веома важно у овом тренутку сачувати психолошку стабилност и пронаћи начин да се остане прибран пред свим изазовима који нас очекују.

Мада је већини људи јасно да је самоизолација неопходна за спречавање ширења корона вируса, то не значи да останак код куће не погађа многе људе који су навикли да буду у блиском контакту с другима и свакодневно иду на посао.

Психолошкиња из Сиднеја, Мери Хоанг, несебично је понудила три савјета којих би требало да се придржавате током карантина како бисте сачували своје психолошко благостање.

Будите искрени са собом када су у питању ваша осјећања

Хоанг сматра да је савршено нормално да у овим тренуцима осјећамо: бијес, тугу, разочарање и досаду. Исто тако није гријех бити бар мало преокупиран собом у тренуцима када се толико људи бори за живот, ако ће вам то у дугом року сачувати ментално здравље и омогућити да будете од помоћи и себи и другим људима.

Не морате да будете продуктивни по сваку цијену

Не живимо у нормалним временима па није за очекивати да ће ваши дани бити једнако добро организовани као када сте ишли сваки дан на посао. Можда је сада тренутак да дате себи мало одушка и посветите се својим страстима, науштрб других обавеза које вјероватно могу да чекају. Ако немате дјецу, слободно одлажите активности које сте планирали, ако оне у неким тренуцима производе стрес и нису есенцијалне.

Не кријте своја осјећања од људи са којима живите

Искористите чињеницу да је неко поред вас да поразговарате о својим проблемима и потражите савјет. Мало ко ће вам замјерити ако се отворите у оваквој ситуацији. Наравно, будите спремни да и ви саслушате друге. Чињеница да некоме можете макар мало помоћи ће позитивно утицати и на ваше ментално стање, посебно ако се осјећате бескорисним јер не идете на посао.