Кинески град Вухан је мјесто из којег је вирус корона кренуо да се шири Кином, а послије два мјесеца цијели свијет почео је да се бори са пандемијом.

У јеку ширења вируса по Европи и САД, Вухан, град од 11 милиона становника, поново оживљава након тромјесечног потпуног затварања.

Становници овог града су за ББЦ изнијели своја сјећања на дане из карантина и поручили људима да би требало да слиједе њихов примјер, како би се све што прије завршило.

„Гледајући уназад, ово је био врло важан период у нашим животима. Та сећања су и драгоцјена у застрашујућа“, прича дјевојка која је дане карантина провела у стану са својим партнером.

Она је издвојила да се момак током тих дана ипак потрудио да обиљеже важне датуме као што су Дан заљубљених и њен рођендан те да је то успјело да је орасположи.

„Радије бих затварање града описала као ситуацију у којој је град дао све од себе да се избори са пандемијом, него као неки ‘ожиљак’. Сви који су остали код куће допринијели су борби“, нагласила је становница Вухана за ББЦ, а преноси портал Б92.

Друга дјевојка је признала да у почетку није схватала озбиљности ситуације, али да се касније ипак јавио страх.

„Вухан је дуго био затворен. У почетку сам се понашала ноншалантно, мислила сам да то није неопходно. Касније је дошло до несташице хране, тада се јавио страх, нисам могла ноћима да спавам“, рекла је она.

Проблем је била медицинска опрема, али је након допремања свега, током придржавања мјера о кретању, све ишло набоље.

„Љекари и медицинске сестре морали су онлајн да моле за лијекове. Пацијенти су рекли да није било мјеста у болницама и да нису могли да се лијече. Временом, стизала је медицинска помоћ, као и особље из других дијелова земље. Уз то, полако је почео да се смањује број нових случајева коронавируса“, рекла је.

Сви ће памтити упечатљиве тренутке током боравка у домовима.

„Мој отац је правио равиоле други пут у посљедњих 30 година. Први пут је то било када сам још ишла у вртић“, присјећа се дјевојка из Вухана.

„Моја породица је муслиманске вјере и било је врло тешко доћи до традиционалне хране током трајања епидемије. Успјели смо да набавимо кутије халал нудли које су донијели други муслимани. Сјећам се да су те кутије биле врло тешке“, рекла је једна од дјевојака које су подијелиле искуство за ББЦ.

Ови грађани Вухана дали су приједлоге и савјете осталима који сада морају да схвате да је важно да се што мање излази.

„Зовите своје пријатеље и породицу често. Такође, ово је прилика да се посветите једно другоме, јер парови немају често прилику да проводе заједно 24 сата. Ако радите од куће, важно је да раздвојите приватно и пословно, иначе може бити врло хаотично“, прича момак из Вухана.

Једна жена поручила је да се посветите себи.

„Радите нешто за шта нисте имали времена раније, читајте, гледајте серије, играјте видео-игрице. Схватите да је карантин метода која ће допринијети борби, а не насилно одузимање ваше слободе. Сви ћемо бити бољи када се епидемија буде завршила у свим дијеловима свијета“, поручују људи који су успјели да се изборе са епидемијом вируса корона.