Епидемија у Републици Српској још увијек није достигла свој врхунац, она још увијек траје, неопходно је и даље да се спроводе превентивне мјере, првенствено употреба заштитних средстава, изјавио је за „Инфо центар“ комадант Штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Највећи приоритет је сачувати здравље нашег становништва. Апелујем да људи имају стрпљења, јер све што чини Влада Републике Српске, републички и општински Штаб за ванредне ситуације је за добробит свих нас. Посљедња од наредби које су донијете је Наредба о додатним епидемиолошко – заштитним мјерама и ограничавању окупљања, а она подразумјева да свако лице на јавном мјесту мора имати заштитну маску, рукавице, социјалну дистанцу од 1,5 метар, као и забрану окупљања више од три лица на једном мјесту. Немамо пријављених пацијената, позитивних на вирус корона и због тога морамо сачувати стање какво јесте сада. Контролу наредбе ће вршити општинска Комунална полиција у сарадњи са Полицијском станицом Соколац, које ће уколико дође до непоштовања исте, подносити кривичне пријаве, најавио је начелник Бјелица.

Бјелица је истакао, ако дође до ширења вируса на подручју општине Соколац, да ће лица позитивна на вирус корона бити смјештена у заједнички карантин на Палама, те је због мјера предострожности уручена опрема која је неопходна за заштиту медицинског особља. Обезбијеђено је 55 заштитних одијела, 150 визира, 3.000 хируршких рукавица, дезинфикациона средства Белосан – Изосан 100 комада и 100 гелова за дезинфекцију руку. Ова средства ће користити здравствени радници, који ће бити ангажовани око бриге и његе евентуалних пацијената са подручја општине Соколац.

Сутра је дан, кад је лицима старијим од 65 година, обезбијеђено вријеме од 7 – 10 часова, да обаве своје послове, подигну пензију, купе лијекове и намирнице.

– Позивам становнике општине Соколац, да не излазе у том термину, како не би дошло до прављења непотребних гужви. Такође, у дане викенда на снази је наредба о ненапушању насељеног мјеста, од 12 часова у суботу, до 18 часова у недјељу. Наши становници могу да се крећу на територији Сокоца, могу да оду до својих села уз поштовање полицијског часа, појаснио је начелник општине.

У наредним данима, према ријечима начелника Бјелице, у сарадњи са Ватрогасним одјељењем и Ветеринарском станицом, извршиће се прање улица комплетног града као и њихова дезинфекција.

Он је још подсјетио да ће подјела пољопривредних пакета које је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и локална заједница помоћу средстава ИФАД – овог Пројекта унапређења конкурентности у руралним подручјима, услиједити наредне седмице, док ће постављање пластеника кренути најкасније за десет дана.

Бранка Радоњић
Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.