Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је ресорно Министарство преусмјерило милион евра за дистрибуцију 9.000 хитних пакета који садрже основно сјеме поврћа, саднице и ђубрива за најугроженије рурално становништво, попут самохраних родитеља, финансијски угрожених породица или оних који су изгубили посао као резултат тренутне ситуације.

Милион евра је преусмјерено из средстава ИФАД пројекта развоја руралне конкурентности, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Током међународне ИФАД видео панел дискусије, на којој је учествовало око 40 министара пољопривреде, Пашалић је истакао да је ресорно Министарство упутило препоруку локалним заједницама, институцијама и становништву уопште да би требало да искористе све расположиве пољопривредне ресурсе за производњу хране.

Он је навео да је криза попут ове указала на значај пољопривреде и потребу да се земља усредсреди на обезбјеђивање сигурности хране и самодовољности.

Током дискусије Пашалић навео је низ мјера Министарства са циљем одржавања несметаног снабдијевања становништва храном, те истакао да је један од циљева био и повећање обима пољопривредне производње како би се искористили сви расположиви ресурси за обезбјеђивање довољних количина хране у овој години.

Пашалић је учествовао у међународној ИФАД панел дискусији “Одговори владе и могућа мјеста за координисане акције кроз ИФАД операције”, у вези са актуелном ситуацијом појаве новог вируса корона.