Фото: СРНА

Ратни хирург Миодраг Лазић, који је у Нишу преминуо од посљедица вируса корона, добио је графит у Бијељини којим је омладина насеља Богдановић плац одала почаст хероју Републике Српске.

Лик чувеног српског доктора осликан је преко шаблона, на страници трафоа у овом насељу у центру Бијељине, које је изграђено прије 40 година.

Омладина Богдановића плаца је неформална група од 30 младића и дјевојака који су одрасли у овом крају, а заједничко им је да су навијачи Фудбалског клуба “Црвена звезда” и сви се баве хуманитарним радом кроз организацију “Срби за Србе”.

Патриоте су, воле своју Републику Српску, поштују српску историју и њене хероје, а годинама уназад бакљадом са кровова зграда прослављају Дан Републике Српске – 9. јануар. Младићи који су дали изјаву Срни не желе да им се наводе имена, кажу, живе и дјелују као група, а међу њима су студенти, радници и незапослени, доктори електротехнике и фармације, годишта од 1987. до 1999. године.

– Графит доктора Лазића је наша порука будућим генерацијама, да знају и да памте ко је тај велики човјек и шта је урадио за српски народ – поручује Омладина Богдановића плаца.

Међу њима су и дјеца рођена у болници “Жица” у ратном Српском Сарајеву, чији је један од оснивача доктор Лазић, који је за 40 мјесеци у овој болници обавио 3.500 операција на самој линији фронта.

Бијељински омладинци кажу да су о хирургу Лазићу чули много од старијих, да су читали његову књигу “Дневник ратног хирурга” и да му се диве.

Зато се лик хирурга Миодрага Лазића придружио плејади српских књижевника, музичара и глумаца који имају мурале у Бијељини.

У насељу Богдановића плац раније је урађен мурал најмлађег српског борца Споменка Гостића који је погинуо у рату, а радио га је, кажу, њихов другар из Београда. Зидове овог насеља красе графити Црвене звезде, подршке српском народу на Косову и Метохији, као и у Црној Гори, као и ликови српских јунака Гаврила Принципа и генерала Ратка Младића.