Facebook је недавно саопштио да је одустао од плана да у WhatsApp убаци рекламе, али је сад стигло непријатно изненађење за све WхатсАпп кориснике – рекламе ће, ипак стићи!

Facebook компанија настоји да споји Facebook и WhatsApp апликације тако да податке WhatsApp корисника не дира, али да му, ипак прикаже персонализоване рекламе.

Facebook планира да приватне податке корисника Facebook апликације веже са истим налогом корисника на WhatsApp апликацији, на такав начин, који ће омогућити да се у WhatsApp апликацији кориснику прикажу персонализоване рекламе на основу Facebook података.

Ако и даље имате недоумицу око тога како ће то Facebook да изведе, подсетићемо вас на ону нашу причу о брисању броја телефона са Facebook мреже! Управо тај број телефона, ако је исти на Facebook и WhatsApp апликацији биће искоришћен за пласирање реклама из Facebook мреже у вашу WhatsApp апликацију.

Сад наш савет о брисању телефона с Фејса више не звучи тако банално, зар не?!

Facebook је на своју “бриљантну“ идеју морао да дође пре или касније, јер WhatsApp нуди енкрипцију с краја на крај, што би требало да значи да Facebook нема приступ нашим подацима у апликацији и свако пласирање персонализованих реклама на било који други начин, осим овог – везивањем налога – значио би да Facebook читан наше податке у WhatsApp-у, односно да лаже у вези са енд-то-енд енкрипцијом.

Заиста се надамо да Facebook не чита WhatsApp податке, а ви пожурите да избришете тај број телефона с Facebooka, јер вам није неопходан тамо, а и може вам донети не само бриге око синхронизације именика и крађе бројева телефона, али и рекламе у WhatsApp апликацији…

Уосталом, ако рекламе крену, а то вас нервира – постоје и друге ИМ апликације!