Мали кораци у оквиру пројекта СТАР, подржани од стране USAID – а, огранизовали су јуче за учеснике из Сокоца онлајн округли сто под називом „Како препознати манипулаторе?“. Тема овог интерактивног сусрета усмјерена је на све оно што манипулише данашњег босанског грађанина.

Директорица Каруна Центра за изградњу мира у Босни и Херцеговини Амра Панџо, која већ дужи низ година ради на пројектима за изградњу мира, истакла је да је Соколац један од десет градова у БиХ, који су обухваћени пројектом.

– Соколац је за нас посебан по томе што је забиљежена изузетна посјећеност заинтересованих који су спремни на дијалог, а то се показало у претходних неколико програма које смо проводили на подручју те локалне заједнице. Стога нам је веће задовољство што ћемо неке наредне активности проводити у сарадњи са грађанима Сокоца. Нажалост, због ванредне ситуације у вези са вирусом корона, нисмо били у могућности да директно дођемо и доведемо наше госте те смо приступили организовању неколико онлајн сусрета. Данас је један такав одржан на тему „Како препознати манипулатора?“, а тим је сачињен од групе стручњака и психолога као изградитеља мира, као и грађана Сокоца. Пажња је била усмјерена на центре моћи, који манипулишу нашом слободом и ограничавају нас да, без страха, будемо критичка бића – казала је Панџо.

Према њеним ријечима ове активности су важне, не само у вријеме тренутне кризе због КОВИДА 19, већ и других облика које нас већ годинама прате.

– Прије свега мислим на политичку кризу, која никако да се искоријени са подручја Балкана. У таквом окружењу неопходно је јачати појединца да се одупре свим манипулацијама. Наравно, присутан је велики утицај медија, којег покушавамо да се ријешимо како би човјек добио слободу – додала је она.

У понедјељак, 27. априла, биће организован други округли онлајн сто за учеснике из Сокоца. Директорица Каруна Центра за изградњу мира у БиХ Амра Панџо најавила је овај догађај.

– Наши гости биће три ратна команданта, са три различите стране, из Одбрамбено – отаџбинског рата у БиХ током деведесетих година. Они ће говорити о томе како се носити са страхом и кризом у тешким временима те како су од једне ратне и непријатељске, направили нову пријатељску причу. Приликом реализације оваквих програма настојимо да окупимо што више младих учесника, али сигурно да су сви добродошли. Очекујемо да се укључи велики број грађана Сокоца, а могу се пријавити путем контакт телефона: 062/ 533 – 325, како би им прослиједили шифру на апликацији Zoom, преко које ћемо организовати онлајн разговор – појаснила је Панџо.

Пројекат је почео са реализацијом 2018., а биће завршен ове године.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.