Пандемија вируса корона је у пуном јеку, а многи, иако су прошли уобичајене процедуре и мере заштите, и даље осећају немир. Да бисте у оваквим ситуацијама очували психофизичко здравље, опустили се и вратили енергију, испробајте неколико једноставних решења. Ове мале антистрес “трикове” објавио је недавно француски акупунктуролог Денис Рио из Националне федерације за традиционалну кинеску медицину у Шаблију.

Масажа дланова и стопала

Стрес се најбоље и најефикасније може ублажити благом масажом шака и стопала. У традиционалној кинеској медицини свака акупресурна тачка повезана је са неким органом, па ћете на овај начин опустити цело тело. Свако подручје се масира два-три пута у оба смера, а ако је неки део нарочито осетљив, поново урадите масажу у тој регији. Шаке је боље масирати ујутро, а стопала пред спавање.

а) Левим палцем масирајте корен десног палца.

б) Левим палцем масирајте десни длан од дела испод малог прста према палцу и уз спољашњу ивицу палца.

ц) Левим палцем масирајте целу област уз испупчење на дну десног палца, све до споја палца и кажипрста.

д) Левим средњим прстом масирајте спољашњу ивицу десне шаке, испред коштаног испупчења доручја.

е) Левим палцем масирајте врх десног палца.

ф) Десним палцем масирајте леви длан у водоравним линијама, почев од стране где је мали прст.

И масажа стопала је једноставна: узмите лево стопало обема рукама, па га померајте у свим правцима, масирајте га палчевима и длановима да бисте га загрејали. Масирајте затим уз благи притисак (три минута) врховима прстију тачку у средини горње половине стопала, мало изнад центра (тачка “сунчани сплет”) и тачку изнад ове, лево од врха (тачка “жучна кеса”). Све време дубоко дишите. Поновите и са другим стопалом.

Лековита купка

Топла купка од биља и морске соли помаже у ублажавању стреса, а уједно чисти кожу и доноси окрепљујући сан. Практикујте је увече, али не после 21 час. Помешајте по две кашике цветова липе, камилице и мајорана, све ставите у платнену кесицу, затворите је и потопите у посуду са три литра воде. Прокувајте кесицу са биљем у води 15 минута, сипајте у каду с топлом водом и додајте 100 грама морске соли. Купка је спремна – останите у њој 20 минута, док вода не постане хладна. Када изађете из каде, покријте се. Ако се одмах презнојите то значи да сте “деловали” на стрес.

Коктел јаје-лимун

Против стреса и за опште освежење тела ујутро треба узимати коктел “јаје- лимун”, који на истоку називају еликсиром младости. Добро оперите јаје и ставите га у чашу, па преко њега све до врха нацедите лимун. Јаје треба да стоји у лимуновом соку цео дан, тек следећег јутра га извадите и попијте напитак 15 минута пре доручка. Цела кура траје три недеље, прави се пауза од 10 дана, па се понавља. Калцијум који љуска отпусти и витамини из лимуна савршени су за опоравак нерава, мишића и костију.

Вежбе дисања

Контролисано дисање, уз дубоки удисај и издисај, веома је важно у контроли и анулирању стреса. Можете да седнете у позу лотосов цвет или да стојите у благо раскорачном ставу. Бројећи у себи до седам дубоко удахните, подижући руке нагоре, затим задржите дах опет бројећи у себи до седам, па издахните истим ритмом (бројање до седам), спуштајући лагано руке. Неколико пута поновите вежбу која би требало да траје бар пет минута.

Релакс чај

Биљни чај од камилице, матичњака и липе опушта нерве и даје енергију, па је у овим данима драгоцен савезник менталног здравља. Помешајте по две кашике цвета камилице и липе и листа матичњака, или ако немате суве биљке, узмите кесице чаја од овог биља. Три кашике мешавине ставите у три шоље воде (или по кесицу чаја од сваке биљке), кувајте док не проври, па оставите пола сата да одстоји. Пијте три шоље дневно, две између оброка и једну пре спавања. “Терапија” траје три седмице, паузира се 10 дана, па се кура понавља ако је стрес још присутан.