Чланове соколачког волонтерског тима, који већ мјесец дана свакодневно помажу болесним и старим суграђанима због вируса корона, ових дана је до суза гануло стање у коме су затекли полупокретну Роксанду Росу Боровчанин /85/ која животари у једној од барака на Сокоцу.

Вера Мијатовић, један од чланова овог тима, рекла је да је Роксанда само један од 11 корисника привременог смјештаја у некадашњој радничкој бараци у Улици Марка Ећимовића.

Она је подсјетила да су дотрајали објекат својевремено користили грађевински радници сезонци, а посљедних двадесетак година у њој су привремени кров над главом нашле породице и самци из категорије социјално угрожених.

Према њеним ријечима, у овој оронулој бараци данас осам породица користи заједнички тоалет и туш кабину, у којој се као параван користи шаторско крило.

– У једној од просторија, која више личи на оставу за дрва, између зидова сивих од влаге и дима, животари полупокретна старица Роксанда Боровчанин, скоро слијепа и наглува – навела је Мијатовићева.

Она је навела и да је ова старица удајом дошла са Колашина у једно од соколачкх села, тако да у овом крају нема ближњих који би бринули о њој.

Након смрти мужа, Роксанда је остала сама и смјештена је у бараку у насељу Ћилимара већ осам година, али је из године у годину њено здравље било све лошије.

Мијатовићева је навела и да је Роксанда полупокретна, због слабог слуха тешко се споразумијева, а породичну пензију преузима старатељ који јој доноси намирнице, лијекове и обезбиједи дрва за огрев.

– Услови у којима живе станари ове бараке су тешки и за млађе, а посебно за полупокретну и скоро слијепу старицу којој је неопходна помоћ другог лица. Тешко је замислити да у оваквој ситуацији човјек може провести дан, а не мјесец и године – нагласила је Мијатовићева.

Према њеним ријечима, на срећу је чињеница да се у сваком злу нађе човјек добре воље, па и у овом, те је Роксанди у помоћ прискочила комшиница Мирјана Милидраговић.

Милидраговићева је рекла члановима волонтерског тима да општина Соколац помаже станарима бараке у насељу Ћилимара у вријеме празника, обезбјеђивањем основних животних намирница и дрва за огрев.

Милидраговићева и чланови Волонтерског тима истакли су да је Роксанда јединствен случај и да јој треба обезбиједити редован оброк, тоалет и бар повремен медицински надзор, те су позвали све који су у могућности да помогну овој старици.

Велику наду највећи број станара овог трошног објекта полаже у зграде за смјештај социјално угрожених, чија је изградња у току.

– Волонтирајући у минулих 30 дана и обилазећи социјално угрожене увјерила сам се да у нашем крају има много сличних судбина и тужних прича старих лица и самаца, након којих човјек схвати да је здравље на првом мјесту, а све остале жеље треба оставити на страну – поручила је Мијатовићева.