Фото: Соколац-срце Романије

„Шуме Републике Српске“ лани су оствариле добит од 4,39 милиона КМ, а осам организационих дијелова овог предузећа у свом извјештају је исказало губитак, објавио је данашњи „Глас Српске“.

Према сазнањима овог листа, годину су у минусу завршила шумска газдинства „Оштрељ“ из Дринића, „Врбања“ Котор Варош, „Мајевица“ Лопаре, „Лисина“ Мркоњић Град, „Дрина“ Сребреница и „Борја“ Теслић.

Негативан резултат имали су и Центар за сјеменско-расадничку производњу у Добоју са највећим губитком од 726.266 КМ и требињски Центар за газдовање кршем са минусом од 251.332 КМ.

Када је ријеч о шумским газдинствима највећи губитак исказала је „Врбања“ и то 531.488 КМ, док је „Оштрељ“ имао минус од 442.681 КМ. Слиједе их „Борја“ са губитком од 197.684 КМ, „Лисина“ са 155.447 КМ, те „Дрина“ са 141.021 КМ губитка. Најмањи минус у пословању исказало је газдинство „Мајевица“ и то 13.727 КМ.

Вршилац дужности директора „Шума Српске“ Славен Гојковић рекао је да је резултат предузећа у 2019. години бољи у односу на годину раније.

„Имамо шумска газдинства која су пословала негативно, али не желимо да излазимо са тим подацима док Надзорни одбор предузећа не усвоји извјештај о пословању. За сада можемо рећи и да је смањен број газдинстава која су пословала са минусом лани у односу на годину раније. Посљедњи квартал 2019. године био је прилично добар и побољшао комплетно стање у финансијском извјештају“, навео је Гојковић.

„Шуме Српске“ су и на почетку године оствариле добре резултате, али је ширење вируса корона пореметило планове и све на неки начин стопирало.

„Пандемија нас је пореметила. Већ од половине марта купци су почели да нас обавјештавају да ће морати обуставити испоруку сортимената. Због тога је све стало. Ми смо, да бисмо превазишли тренутне проблеме, продужили и рок плаћања. То је донекле ублажило све, јер је настављена испорука, али су се са друге стране повећала наша потраживања. Због тога имамо и мање прилива средстава. Сада разматрамо како да то ријешимо и у којем правцу да идемо“, рекао је Гојковић.

Он је додао да због свега расте и износ новца који ово предузеће дугује општинама у Републици Српској.

На почетку године било је ријечи и да ће бити смијењени директори газдинстава која су пословала негативно, али је појава вируса корона смјену потиснула у други план.

Сједница Надзорног одбора „Шума Српске“ на којој је требало да буде разматран извјештај о пословању предузећа за 2019. годину била је заказана за 16. март, али је одгођена.

„Сједница је одгођена због вируса корона и за сада немамо најаву када ће бити одржана“, рекла је предсједник Надзорног одбора „Шума Српске“ Биљана Марковић.