Фото: Францоис Леноир/ЕПА

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен негирала је данас тврдње да је ЕУ након притиска Кине ублажила извјештај о наводним дезинформацијама о корона вирус.

О тој теми је писао потал Политико, који је најпре цитирао изводе нацрта извјештаја 21. априла у којем се експлицитно оптужује Кина да води “глобалну кампању дезинформисања како би одбацила кривицу за избијање панденије и побољшала свој међународни имиџ”.

Објављивање извјештаја је одложено а када је објављен 24. априла дио о Кини је замијењен ублаженом верзијом, наводи ЦНН.

У интервјуу за америчку телевизију новинарка Кристијан Аманпур је упитала Урсулу фон дер Лајен да ли је Кина вршила притисак на ЕУ да промјени реторику извјештаја, а шефица ЕК је одговорила: “Не, ово је независан извјештај службе за спољне послове и мислим да ћемо морати да разговарамо о наученим лекцијама. Ако смо научили неку лекцију, то је да нисмо имали чврсте податке”.

На поновљено питање као и на питање да ли ЕУ сама себе цензурише, Фон дер Лајенпова је опет одговорила негативно и окренула се питању нестандардног медицинског материјала из Кине као примјер да се ЕУ не боји да критикује Пекинг.

Осврнула се и на почетак епидемије признавши да су се чланице повукле у себе, затвориле границе и забраниле извоз.

– То окретање себи и покушавање да се заштити сопствени народ је рефлекс који је разумљив. Он је нанио штету, али је разумљив. Требало је да прође неколико дана да сви схвате да можемо да се боримо само заједно – рекла је Фон дер Лајенова.

Она је рекла да скуп “Глобални одговор на корона вирус” у понедјељак има за циљ да покрене међународну сарадњу влада Г20 да укључе ресурсе у развијање лијекова и вакцине за корона вирус.

Једини начин да се боримо против овог вируса јесте да нађемо вакцину и не само да је нађемо и производимо већ да осигурамо да се она развије у сваком дијелу свијета. То је велики глобални подухват а за то нам треба новац – рекла је она.

Додала је да се нада да ће САД, које су одлучиле да не учествују у овој иницијативи, промијенити ту одлуку и придружити се заједничким напорима.