Посјетиоци спелеолошког комплекса пећине Орловача у Сумбуловцу, код Пала, моћи ће користити проширени садржај, попут стазе здравља, чија ће дужина бити више од два километра и водиће до видиковца, који ће бити на врху пећине.

-Ту су и занимљиви археолошки детаљи – сјекира и фрагменти керамике стари од 2.500 до 3.500 година. Све је то изложено у Музеју пећине Орловача– каже Срни стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.

Он истиче да је међу новим садржајима и сувенирница у којој ће се продавати магнети, шоље, флаше и други предмети са натписом Орловача.

-Санирана су оштећења у спелеолошком комплексу, а све што се ради у пећини и око ње чини се због очувања микроклиме и заштите фауне, првенствено слијепих мишева и осталих инсеката, од којих су неки ендемске врсте- наводи Самарџић.

Самарџић напомиње да је комплекс за посјетиоце отворен од 15. априла до 15. октобра, али и да су ове године посјете одгођене због ванредног стања изазваног вирусом корона.

Према његовим ријечима, туристичке групе у овом спелеолошком комплексу броје до 15 посјетилаца са једним водичем, а обилазак траје од 30 до 45 минута.

Мирослав Симовић, директор Културног центра Пале, установе која управља Спомеником природе пећине Орловача, рекао је да су се трудили да прошире понуду, а једна од њих је сувенирница, која је била неопходна.

Он је навео да је у плану много инфраструктурних пројеката, да је приоритет уређење приступног пута који би омогућио лакши прилаз туристима, а да су средства обезбијеђена у општинском буџету.

Симовић наглашава да су на путу проналаска средстава за битније пројекте, те да је пећина Орловача значајна за Сарајевско-романијску регију и биће мјесто које ће посјећивати велики број људи.

Пећина Орловача дуга је 560 метара, са својим сталактитима, сталагмитима и хактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.