Повучена је паралела између “Убица” и друштва у коме живимо, зато је серија и успешна. Људи су жељни да правда победи, да се зна истина. Људи зато и воле ту серију. Кореспондира са данашњицом и гледаоцима. Сунце излази због поштених људи који се боре да нешто буде како треба”, говори глумац Вук Костић за Нова.рс, коментаришући своју улогу у “Убицама”, чија ће финална епизода вечерас бити премијерно приказана на нашем порталу.

Вук Костић, један од најомиљенијих глумаца данашњице, који тумачи главну улогу Александра Јаковљевића у серији “Убице мог оца”, у интервјуу за Нова.рс говорио је о финалној епизоди четврте сезоне серије, али и о својој улози у доброг, храброг и поштеног инспектора који покушава да реши мистерију убиства свога оца.

Он је такође говорио и о својој улози негативца Спарте у серији “Јужни ветар”, те је направио паралелу између ове две улоге, али и између “Убица” и друштва у коме данас живимо.

ВЕЧЕРАС ЈЕ ФИНАЛЕ “УБИЦА” НА НОВА.РС, КОЛИКО ЈЕ БИЛО ТЕШКО ОДРЖАТИ ПАЖЊУ ПУБЛИКЕ ТОКОМ ЧЕТИРИ СЕЗОНЕ?

“Нема ни једна наша серија четири сезоне. Да није добра, не би се ни одржала. Да није ваљала, људи је не би ни гледали – што значи да ваља и да покушавамо да надмашимо себе. Најбоље и најтеже је такмичити се са самим собом.”Убице” су сигурно прве поставиле неке стандарде модерне, домаће серијске продукције.”

ДА ЛИ СИ ТИ ЗАДОВОЉАН РЕАКЦИЈАМА ПУБЛИКЕ?

“Изузетно. Све је супер. Прва је сезона имала највећи успех јер је био највећи шок. То је било нешто ново и свеже код нас. Тешко је превазићи тај успех. То је као и код добрих певача, као Елвис када направи једну песму, па другу, итд. Мора бити много добар и стално имати хитчине. Зато сам и поносан, јер је било тешко.”

ЛИКОВИ СЕ МЕЊАЈУ ИЗ СЕЗОНЕ У СЕЗОНУ, ЈЕСИ ЛИ НА НЕКИ НАЧИН И ТИ УСПЕВАО ДА РАСТЕШ КРОЗ СВОЈ ЛИК У СЕРИЈИ?

“Супер је то, занимљиво је. Због тога се бавим овим послом јер је тако шарено, људи се мењају, као и у животу. Тако се мењају и ликови, сазревају или их убија неко сазнање.”

ЈЕСИ ЛИ СВЕ ВРЕМЕ РАЗУМЕО СВОЈ ЛИК АЛЕКСАНДРА ЈАКОВЉЕВИЋА, ИЛИ СИ НЕКАДА ИМАО ДИЛЕМЕ ОКО ЊЕГОВИХ ПОСТУПАКА?

“Да, дефинитивно јесам. Он има неку фиксацију, њему је стало да реши случај.”

ИМА ЛИ НЕКИХ СЛИЧНОСТИ ИЗМЕЂУ АЛЕКСАНДРА ЈАКОВЉЕВИЋА И ВУКА КОСТИЋА?

“Немам тих врста фиксације, али разумем његову борбу и потребу да реши случај јер смо обојица били везани за очеве.”

У “УБИЦАМА” ГЛУМИШ ПОЛИЦАЈЦА, А У “ЈУЖНОМ ВЕТРУ” ГЛУМИШ КРИМИНАЛЦА. КОЛИКО ТИ ЈЕ ТЕШКО БИЛО ДА СЕ ПРЕБАЦИШ СА ЈЕДНЕ УЛОГЕ НА ДРУГУ?

“Имао сам доста таквих улога негативаца. Имао сам “Горке плодове” који су исто били велики хит. То је била врхунска серија. “Игра у тами” такође, онаквог негативца треба надмашити. Међутим, сада сам радио обе серије у исто време, то се никада раније није десило. Снимао сам дању “Убице”, а ноћу “Јужни ветар”. То је хаос. Не може човек да заврће шрафове у фабрици дан – ноћ, а не да учи текст, не спава, слабо једе итд. Првенство су наравно имале “Убице” јер је то главна улога и без мене буквално нема кадра, у последњој сезони још и има нешто мало, али генерално не. Било је тешко снимати, али хајде, желео сам да пробам.”

КАКО СУ ИЗГЛЕДАЛЕ ТЕ ПРОМЕНЕ УЛОГА? КОЛИКО ТИ ЈЕ БИЛО ТЕШКО ДА ТОКОМ ДАНА БУДЕШ АЛЕКСАНДАР А ТОКОМ ВЕЧЕРИ СПАРТА?

“Само дођем, они ми ставе наочаре и спусте ми око и онда имам црногорски дијалекат који ми је у крви, одрастао сам на приморју, и ето, то тако прође.”

ШТА ЈЕ ЛАКШЕ СНИМАТИ? НЕГАТИВЦА ИЛИ ДОБРОГ ЛИКА?

“Неваљалци се увек боље проводе. Њима је све дозвољено, што си гори то је боље. Позитивац мора да пази шта прича итд. Негативац може шта хоће. Међутим, нисам смео да будем прешармантан у “Јужном ветру”, јер су и главни ликови који су такође негативци шармантни. Не можемо сви. Ђаво јесте шармантан, иначе не би био ђаво. Сви би провалили да је ђаво. Али, нисмо сви могли да будемо прешармантни. Јаковљевић је с друге стране прави полицајац, као и његова екипа из “Убица”. Тамо смо на страни правде, невиних и на страни слабијег. Зато народ и воли Јаковљевића.”

ДА ЛИ ЈЕ НАПОРНО МЕЊАТИ УЛОГЕ У ТАКО КРАТКОМ ПЕРИОДУ?

“Супер је забавно мењати се из улоге у улогу, зато се и бавим овим послом. Не могу то да објасним. Треба ми једино добро расположење. Шалимо се, зезамо се, проводимо се.”

ШТА АКО НИСИ ДОБРО РАСПОЛОЖЕН?

“Морам некако да се орасположим и да се потрудим. Јер, као што цар Лазар каже, какви будемо сутра, бићемо довјека. Како га ја уснимим, остаде он такав заувек. Зато се трудим да будем најбољи што могу. Представу ћу одиграти сто пута, а ово је уснимљено и то је то.”

ДА ЛИ “УБИЦЕ” ОСЛИКАВАЈУ ДРУШТВО У СРБИЈИ ДАНАС? МОЖЕ ЛИ СЕ НАПРАВИТИ НЕКА ПАРАЛЕЛА?

“Повучена је паралела, зато је серија и успешна. Људи су жељни да правда победи, да се зна истина. Људи зато и воле ту серију. Кореспондира са данашњицом и гледаоцима. Сунце излази због поштених људи који се боре да нешто буде како треба.”

ДА ЛИ СИ ИМАО НЕКЕ ЉУДЕ КОЈИ СУ ТИ БИЛИ МОДЕЛ ЗА УЛОГУ У “УБИЦАМА”?

“Знам доста добрих полицајаца, добрих као поштених. Има тих људи који су се заинатили да нешто реше и свакакве ствари су им се дешавале. Уколико је неко урадио нешто лоше, мора да робија, нема чупања. И тако се боре до пензије. Ти људи лакше и лепше живе сами са собом, знају да су учинили праву ствар.”

ЈЕ Л СИ НАУЧИО НЕШТО ИЗ УЛОГЕ АЛЕКСАНДРА ЈАКОВЉЕВИЋА?

“Он је плод моје маште. Али, научио сам да има људи којима је једино битно да реше неки проблем – имају фиксацију на то. Најјачи је човек који говори истину и коме правда држи леђа.”

ДА ЛИ ТИ УВЕК ГОВОРИШ ИСТИНУ?

“Ја сам уметник, нема потребе да лажем.”

ПОСТОЈЕ ЛИ НЕКИ ПЛАНОВИ ЗА ЛЕТО?

“Немам планове. Нисам последње четири године лети био у Црној Гори. Сада је стало снимање и све остало, не знам шта ће бити сутра, не знам ни када ће позориште да крене. Уколико не будем могао да радим, постаћу каубој.”

ПРЕДЛОГ ФИЛМОВА НАКОН ШТО СЕ “УБИЦЕ” ЗАВРШЕ?

“Можда је време да се поново погледа “Плес са вуковима”, “Хладна планина” са Никол Кидман. Затим “Legends of the fall”, “Непријатељ пред капијом”, “Последњи Мохиканац”, можда и “Добар, лош, зао”, “Последњи самурај” и “Мандолина капетана Корелија”.”