Дрен биљка је листопадни грм или ниско дрво, до 8 м висине, са заобљеном густом крошњом. Младе гранчице су зеленкасто-смеђе и већином фино длакаве. Листови су наспрамни, јајасти, са дугачко извученим врховима. Цвјетови су жути. Јављају се рано, прије листања, сакупљени у штитасте цвасти, правилни су и четверочлани. Цвијета у фебруару и марту. Жутим цвијетом окићене крошње дрена украсе природу у то вријеме.

Станиште: Расте свуда, а највише по сухим, сунчаним, каменитим странама свијетлих листопадних шума заједно с другим грмљем и шибљем.

Узгаја се и у вртовима и парковима због лијепих жутих цвјетова и јестивих плодова, корисно је гајити га у близини пчелињака. Најбоље успијева на кречњачким топлим и сухим стаништима. Задовољава се и плитким земљиштем.

Дрен биљка као лијек

Дрен биљка љековито дјеловање: Опоре (танини) и полиуронске (пектини) материје повољно дјелују на слузницу цријева, због чега се сок, пекмез, чај и други производи справљени од зрелих дрењина дају као врло пријатан лијек за лијечење прољева и других обољења органа за пробаву. Сличног је дејства и кора. Слатко, компот, џем и поготово сок од зрелих дрењина су једна од најпријатнијих посластица а истовремено су и лијек који свако радо узима. Штета је што се код нас дрењине мало користе.

Плодови се једу у свјежем стању, замрзавају се, суше или прерађују у пекмез, мармеладу, слатко, компот, воћни сок. Међутим, упркос томе што се зна да је ово шумско воће укусно, хранљиво и здраво, у народу се не користи довољно.

Сваки његов дио је љековит – плод, лист, кора, цвијет, свјеже и осушене кошпице. Дјелотворан је у лијечењу грла, малокрвности, оспица, болести бубрега, дијареје, хемороида, дијабетеса, за брже зацјељивање рана.

Руски научници су установили да кора стабла и листови дрењка посједују антимикробиолошко својство. Меснати дио плода и уље из сјеменки могу да се користе за регенерацију коже и слузокоже.

Сок, пекмез, чај и други производи од зрелих плодова помажу код дијареје и других обољења органа за варење. Уколико се уз поремећај рада цријева и дијареје јави и грозница, препоручује се чај од коре ове биљке.