Трећина популације грчког острва Икарија има више од 90 година, а дуговечност приписују специфичном стилу живота базираном на девет принципа.

Пет изолованих острва проглашено је “Плавим зонама”, местима на којима људи доживљавају стоту чак 10 пута више него у остатку света. Поред грчке Икарије, Плаве зоне су и Сардинија у Италији, Никоја у Костарики, Окинава у Јапану и Лома Линда у Калифорнији, а свима је заједничка “моћ деветке” – девет принципа живљења који доприносе дуговечности.

Природно кретање

Најдуговечнији људи света углавном живе у окружењима и с навикама које их подстичу да се крец́у без размишљања. На пример, узгајају вртове и немају механичких погодности, узгајају домац́е животиње, живе у стрмим пределима и свакодневно много ходају… Стално се крећу и то им је природно.

Осећање сврхе

Људи у Плавим зонама знају “зашто се буде ујутру”, имају снажно осећање сврхе и своје улоге на свету.

Ослобађање од стреса

Стрес је данас главни узрок многих болести и несрец́е, а нажалост је постао део свакодневног живота. Чак и људи који живе у Плавим зонама доживљавају стрес, али они имају и своје начине да га се ослободе – кроз ритуале. Неки се свакодневно присећају предака, неки се моле, неки имају поподневне дремке, а неки “срећан сат”.

Правило “80 одсто”

Умерен унос калорија и повремени пост уобичајена су пракса у Плавим зонама, а правило “80 одсто” односи се на то да престају да једу када им се стомаци напуне 80 одсто, чиме спречавају гојење и ризике од болести. Тих 20 одсто прави разлику између ситости и преједања. Такође, људи тим крајевима последњи оброк једу у касним поподневним или раним вечерњим сатима, и најскромнији је, а дневни унос калорија ретко прелази 1.900 калорија. Становници Икарије, већином грчки православни хришц́ани, практикују пост за верске празнике, који смањује ризике од хроничних болести, укључујуц́и крвни притисак и холестерол.

Биљна исхрана

Месо се једе највише пет пута месечно. Најдуговечнији људи хране се оним што сами гаје у башти, допуњујући исхрану основним намирницама: интегралним житарицама, кукурузом… Ове намирнице су извор влакана, антиоксиданата, антиканцерогених материја, као и бројних витамина и минерала.

Чаша црног вина

Чаша црног вина дневно смањује ризик од настанка срчаних обољења и редукује стрес, а становници Плавих зона воле да је попију уз ручак и у добром друштву.

Осећање верске припадности

Вера игра велику улогу у животима људи који живе у Плавим зонама. Осец́ај верске припадности пружа им подршку друштва и може помоц́и у ублажавању депресије и усамљености.

Породица на првом месту

Породице су изузетно блиске, често неколико генерација живи под истим кровом. Цео њихов живот врти се око брака, деце, унука и породичних обавеза. Знају да нису сами и не брину због старости.

Пријатељства заснована на истим вредностима

Окружени су људима који деле исте вредности и не прође ниједан дан да се не окупе – неки у кафани, а неки у заједничким радним акцијама.