Док традиционална тржишта и даље дрма грозница због коронавируса, многи инвеститори су замрзли своја улагања, а поједини су одлучили да побегну у злато, или криптовалуте, попут биткоина.

Амерички лист Блумберг окупио је пет стручњака, међу којима су и инвеститори, и поставио свима исто питање – где би инвестирали милион долара у 2020. години?

Њихови предлози иду од сировина као што је бакар, преко обновљиве енергије и возила са струјним погоном, акција највећих технолошких компанија па до сликарских радова, а поједини су предложили и добротворне донације, али и неке необичне начине трошења новца.

Једна од идеја са листе била је да се милион долара уложи у српску ИТ компанију.

Блумбергови саговорници упозоравају и да није познато колико ће људи који уопште могу да раде од куће морати да наставе тим темпом, па је очигледан тренд улагања у решења за рад од куће.

Управо, у том смислу препоручују да се уложи и ту домаћу ИТ компанију.

Процењује да ће рад од куће утицати и на одговарајуће алате, између осталих наводећи новосадски Цлоцкифy раме уз раме са популарним компанијом Слацк.

Ненад Милановић, оснивач и директор Цлоцкифy сагласан је да је глобални тренд рада на даљину добио додатни замах овом пандемијом.

“Многе фирме се одлучују на овакав модел пословања из разлога као што су мањи трошкови пословања и боља доступност квалитетних радника”, рекао је Милановић.

Са тим глобалним трендом природно је да су се издвојили софтверски алати који олакшавају виталне пословне процесе као што су комуникација и организација рада, истиче он.

“Цлоцкифy је један од таквих алата и водећи је у својој пословној ниши. Многи алати, као што су Мицрософт Теамс, Зоом, а и Цлоцкифy, су доживели велики инфлукс нових корисника у последњих неколико месеци, и за очекивати је да ће велики број фирми, које су у могућности, и даље усвајати ремоте модел пословања”, рекао је Милановић.

Економска последица је, како наводи, да тржиште таквих алата расте и стога не чуди препорука да се улаже у алате који су део продуцтивити тржишта.

Блумбергови саговорници наводе да ће социјална дистанца бити велика тема после короне, и да ће то имати и те како утицаја на технологију.

“Људи не воле да их нешто ”угризе два пута”, тако да ће здравствена заштита такође бити главна тема”, наводе они.