На јединствени рачун Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ закључно са 29. априлом прикупљено је 2,374 милијарде КМ, а приходи од индиректних пореза мањи су за 75 милиона КМ у односу на исти период прошле године, изјавио је директор УИО Миро Џакула.

Џакула је рекао да је пад прихода евидентиран у априлу, те додао да су у марту ове, у односу на исти мјесец прошле године, приходи били већи за 23 милиона КМ.

Према његовим ријечима, порески обвезници су у априлу подносили ПДВ пријаве за март и по тој основи био је смањен прилив средстава, што је било за очекивати, јер велики број обвезника није уопште радио у другој половини марта.

– Такође, дошло је до пада увоза робе у БиХ, а то аутоматски значи и пад прихода од увозних такси. Чињеница је да је због епидемије изазване вирусом корона дошло до значајног пада економске активности у цијелом свијету, па самим тим и у БиХ, а то за собом повлачи и смањен прилив средстава по основу директних и индиректних пореза – истакао је Џакула за хрватски “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Он је увјерен да ће се пад прихода осјетити и у мају, а могуће и у јуну, након тога ће се видјети у коликој мјери ће се покренути сва економска активност у БиХ, али и у Европи.

Џакула је навео да ће бити веома тешко достићи наплату прихода из прошле године, када је на јединствени рачун УИО прикупљено 7,987 милијарди КМ.

Када је ријеч о приједлогу да се помјери рок за плаћање ПДВ-а док траје криза изазвана вирусом корона, он је рекао да сматра да сада није вријеме за то, те додао да сви порезници који су радили “нормално”, као што су прехрамбене трговине, апотеке, телеком оператери и други, имај обавезу да уплате ПДВ, а сви остали који нису радили, немају обавезу да га плате.

– Налазимо се у изузетно тешком и осјетљивом периоду, када се мора водити рачуна и о фискалној стабилности цијеле БиХ и није паметно сада доносити исхитрене одлуке на бази политичког популизма – упозорио је Џакула.

Говорећи о промјени стопе ПДВ-а, о чему се полемисало и прије избијања епидемије, Џакула је рекао да није сигуран да је то смијер у којем БиХ треба да иде.

– Све међународне финансијске институције предлажу модел ПДВ-а који ће бити најједноставнији, а то значи да се јединственом, али не превисоком стопом, опорезује промет што ширег спектра добара и услуга са што мање изузетака – навео је Џакула и додао да је то систем који БиХ има већ 14 година.