Карантин при уласку у Србију од 14 дана и даље је на снази, али такве одлуке ће се разматрати и усклађивати са међународним договорима и мјерама, рекао је члан Кризног штаба за сузбијање вируса корона Предраг Кон.

– Биће разговора у вези са пословним људима, који морају да долазе због пословних обавеза. Највjероватније, да не би морали да буду у самоизолацији, мораће да своје здравствено стање докажу негативним тестовима на корону који неће бити старији од 72 часа – нагласио је Кон.

Он је за портал „nova.rs“ навео да не очекује масовне летове и доласке у Србију, све док се мјере и проток људи не ускладе на међународном нивоу.

– Све то ће се мењати и завиће од тога колико је вирус у циркулацији. Не зависи само од тога како је код нас, него како је и у земљи из које долазите. Свакако да ће за неког ко долази из САД, где је још увек велико преношење вируса, неопходност контроле бити већа. Зато је и битно да се у будућности одрађујемо према свакој земљи посебно – рекао је Кон.

Он је додао да још нема глобалног одговора на питање путника из међународног саобраћаја и истиче да је то важна тема за будућност.

– Неке земље омогућавају тестирање и на лицу места са релативо кратким роком за добијање резултата теста и то је могућност – додао је Кон.

Према његовим ријечима, након укидања ванредног стања у Србији, замисао је да старији од 65 година сами процјењују ризик на основу података о епидемиолошкој ситуацији који ће и даље редовно бити доступни.

Он је навео да ће се пензионерима и даље препоручивати да остану код куће и да излазе када је најмање ризично.

– Старији од 65 година немају разлога да се не крећу, ако се поштује све што смо рекли. Свако ће лично морати да процењује колики је ризик самог изласка напоље и кретања, ризик од неочекиваног кретања, па да се на тако нешто припреми – каже Кон.

Он наводи да ће маске бити обавезне у градском превозу, а препоручене за све затворене просторе, попут маркета, а на снази остаје и социјална дистанца од два метра.