Фото: Р. Јокић/РАС Србијa

Одлуком Републичког штаба, отворени су тржни центри и сточне пијаце. Продавци су спремно дочекали купце, а да ли се придржавају мјера ношења обавезне заштитне опреме, провјерили смо на терену.

У тржним центрима, чије је радно вријеме од 7.00 до 19.00 часова, отворене су радње са одјећом и обућом. На улазу купце су дочекале дезобаријере и средства за дезинфекцију руку, у излозима истакнута упозорења, а на каси провидна физичка баријера.

Оно што је битно за купце јесте да нема пробавања робе, кабине су затворене. Оно што је позитивно јесте да је 30 дана рок за поврат новца и робе. Купци неће имати страх и бригу, све што купе имају 30 дана са фискалним рачуном да врате – изјавио је водитељ пословнице у тржном центру у Бањалуци Бранислав Зец.

Сточне пијаце могу да раде од 6.00 до 13.00 часова, уз контролисан број корисника и придржавање свих мјера.

– Цвијеће и расада иду интензивно, а за осталу робу поврће, наравно и то иде. Нисам видјела од сто људи да један не носи маску, углавном се сви придржавају мјера – изјавила је продавац на сточној пијаци у Бањалуци Дубравка Милошевић.

Након мјесец и по, у Требињу поново ради градска пијаца. Дозвољена је продаја само домаћих производа, али не и препродаја. Тезге су постављене на већи размак, него што је уобичајено.

– С обзиром да од овога што се каже, човјек живи, нормално да смо изгубили и једва смо чекали да почнемо да радимо – изјавила је продавац на пијаци у Требињу Зора Вукасовић.

Мјере су од данас блаже и у Бијељини, која има само једног зараженог, али се грађани препорука стриктно придржавају.

Даље ублажавање мјера зависиће од епидемиолошке ситуације. Тако је и даље забрањен рад дјечијих играоница, угоститељских објеката и биоскопа, а посљедњи ће са радом почети фризерски и козметички салони.