У Палама је осликан мурал посвећен хирургу Миодрагу Лазићу који је у прошлом рату спасавао животе у Републици Српској и Републици Српској Крајини, пише Српскаинфо.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је мурал посвећен доктору Лазићу најмање што су Паљани могли да учине, те похвалио уметника Младена Савића који је насликао мурал, као и Савет младих који је то иницирао, обезбедио услове и набавио материјал.

“Мурал треба да буде посвећен не само доктору Лазићу него свим докторима који су стајали на бранику отаџбине, спашавали рањенике и дали велики допринос за стварање Републике Српске”, нагласио је Југовић.

Аутор мурала Младен Савић рекао је да је израда трајала осам дана због лоших временских прилика, те да највише времена одузима постављање саме скице на површину која је била висока осам и широка шест метара.

Председник Савета младих Пале Кристина Ковач рекла је да се нада да ће грађани Пала бити поносни што се мурал посвећен доктору Миодрагу Лазићу налази у овој локалној заједници. Она је истакла да је ова невладина организација желела да ода признање за све оно што је доктор Лазић урадио за српски народ у одбрамбено-отаџбинском рату.

Председник Скупштине Савета младих Лука Цицовић захвалио је становницима стамбене зграде који су дали сагласност за осликавање мурала на згради.

Ратни хирург Миодраг Лазић (65) преминуо је 14. априла у Нишу од последица коронавируса.

Лазић је као хирург учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се добровољно јавио у ратну болницу “Коран” на Палама. Један је од оснивача Ратне болнице “Жица” у Блажују код Сарајева, на првој линији фронта. У тој здравственој установи остао је 40 месеци и обавио више од 3.500 операција.